«Δεν μπορείς να έχεις το κέικ σου και να το φας» – Mother Jones

8
«Δεν μπορείς να έχεις το κέικ σου και να το φας» – Mother Jones

Θα μπορούσε η φράση “ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ” με μεγάλα κόκκινα γράμματα να σημαίνει ότι ένα έγγραφο είναι απόρρητο; Χμμ.Υπουργείο Δικαιοσύνης/Zuma

Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης: Εγγραφείτε δωρεάν Mother Jones Daily ενημερωτικό δελτίο και ακολουθήστε τις ειδήσεις που έχουν σημασία.

Οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ θα ήθελα να πιστεύετε ότι τα κουτιά που κατέσχεσε το FBI από την περιουσία του πρώην προέδρου Mar-a-Lago τον περασμένο μήνα περιέχουν έγγραφα του Schrödinger: ταυτόχρονα διαβαθμισμένα και αποχαρακτηρισμένα.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι αποχαρακτήρισε τα έγγραφα που μετέφερε στο Μαρ-α-Λάγκο, αλλά ποτέ δεν προσκόμισε ένα ίχνος αποδεικτικών στοιχείων για να υποστηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό. Οι δικηγόροι του άφησαν να εννοηθεί ότι μπορεί να έχει αποχαρακτηρίσει το υλικό, αλλά φρόντισαν να μην το πουν ρητά. Σε μια κατάθεση στο δικαστήριο τη Δευτέρα, ζήτησαν ακόμη και από τον δικαστή Raymond Dearie, τον ειδικό πλοίαρχο που διορίστηκε να επανεξετάσει τα έγγραφα που κατέσχεσε το DOJ, να μην τους αναγκάσει να ασχοληθούν με το ζήτημα, επειδή ο Τραμπ μπορεί να κατηγορηθεί και δεν θέλουν να χάσουν το χέρι και τις λεπτομέρειες. «υπεράσπιση της ουσίας οποιουδήποτε μεταγενέστερου κατηγορητηρίου».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει μια πιο απλή θέση: Τα έγγραφα με σήμανση διαβάθμισης είναι διαβαθμισμένα.

Την Τρίτη, οι δικηγόροι του Τραμπ, ενώ αρνήθηκαν να πουν εάν τα έγγραφα ήταν απόρρητα, επέμειναν ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είχε κάνει το καθήκον του αποδεικνύω τα έγγραφα ήταν διαβαθμισμένα. Η Dearie δεν το είχε. «Αν η κυβέρνηση μου δώσει εκ πρώτης όψεως αποδεικτικά στοιχεία ότι είναι απόρρητα έγγραφα και δεν προβάλεις κανέναν ισχυρισμό για αποχαρακτηρισμό, μου μένει μια εκ πρώτης όψεως περίπτωση διαβαθμισμένων εγγράφων, και σε ό,τι με αφορά, αυτό είναι το τέλος», είπε. «Δεν μπορείς να έχεις το κέικ σου και να το φας».

Η Dearie φαίνεται να είναι σε πορεία να αποκαλέσει την μπλόφα του Τραμπ. Εάν ο Τραμπ αποχαρακτηρίσει έγγραφα, οι δικηγόροι του πρέπει να το αποδείξουν. Όμως, ενώ ο Dearie φαίνεται σκεπτικιστής για τα επιχειρήματα του Τραμπ, ο διορισμός ενός ειδικού πλοιάρχου -που διέταξε η δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Έιλεν Κάνον, μια διορισμένη από τον Τραμπ- βοήθησε τον πρώην πρόεδρο αγοράζοντας του χρόνο. Ο Κάνον τράβηξε πυρά από νομικούς αναλυτές, οι οποίοι διάσημος είχε δώσει σεβασμό σε έναν παράλογο ισχυρισμό για «εκτελεστικό προνόμιο» από τον Τραμπ, ο οποίος δεν είναι πρόεδρος. Ενώ τέτοιοι ισχυρισμοί υποστηρίζονται συνήθως από εν ενεργεία προέδρους για να μπλοκάρουν τις συζητήσεις της εκτελεστικής εξουσίας από το Κογκρέσο ή το κοινό, εδώ η εκτελεστική εξουσία άρπαξε το υλικό από έναν πολίτη εκτός κυβέρνησης.

Η Cannon έδωσε στον Dearie μέχρι τις 30 Νοεμβρίου για να εξετάσει χιλιάδες έγγραφα και άλλα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από την κατοικία και το ιδιωτικό κλαμπ του Τραμπ. Ο Dearie υποτίθεται ότι θα αποφασίσει εάν κάποιο από τα υλικά καλύπτεται από το προνόμιο δικηγόρου-πελάτη και αξιολογεί τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι καλύπτεται από εκτελεστικό προνόμιο.

Ο Dearie είπε την Τρίτη ότι θέλει να βουτήξει. «Έχουμε λίγο χρόνο για να ολοκληρώσουμε τα καθήκοντα που έχουν ανατεθεί στο δικαστήριο», είπε στους δικηγόρους. «Θα προχωρήσουμε σε αυτό που αποκαλώ υπεύθυνη αποστολή».

Αλλά οι δικηγόροι του Τραμπ είναι πάτημα για περαιτέρω καθυστέρηση, ακόμη και όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ξεχωριστή διαδικασία, ασκεί έφεση κατά της εντολής της Canon να σταματήσει την έρευνά της, ενώ ο δικαστής Dearie εξετάζει τα κατασχεθέντα υλικά.

Leave a Reply