Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να σώσει αυτούς τους σπάνιους αετούς από ανεμογεννήτριες; – Μητέρα Τζόουνς

7
Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να σώσει αυτούς τους σπάνιους αετούς από ανεμογεννήτριες;  – Μητέρα Τζόουνς

Ο μικρότερος αετός κινδυνεύει με εξαφάνιση στη Γερμανία.Hinze, K/DPA μέσω ZUMA Press

Αυτή η ιστορία δημοσιεύτηκε αρχικά από το Κηδεμόνας και αναπαράγεται εδώ ως μέρος του Γραφείο κλίματος συνεργασία.

Μικρό σε μέγεθος, ευαίσθητο στη σύσταση και με μόνο 130 αναπαραγωγικά ζεύγη που επιβιώνουν τοπικά στη φύση, ο μικρότερος αετός του δέλτα του Όντερ ανταποκρίνεται στο όνομά του. Σε Γερμανίαβασικά ερωτήματα σχετικά με το ενεργειακό μέλλον της χώρας εξαρτώνται από το ερώτημα εάν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά στον εντοπισμό του απομονωμένου ζώου από τους παρατηρητές πουλιών.

Οι μικρότεροι αετοί (που πήραν το όνομά τους από τις κηλίδες σε σχήμα σταγόνας στα φτερά τους) λατρεύουν να ιππεύουν θερμικά σε πολλές από τις πεδινές περιοχές που προορίζονται για μαζική επέκταση των χερσαίων αιολικών πάρκων από μια γερμανική κυβέρνηση υπό πίεση να αντισταθμίσει μια εκκρεμή απώλεια πυρηνικής ενέργειας, άνθρακα εργοστάσια και ρωσικό αέριο.

Επειδή οι μικρότεροι αετοί κατά τη διάρκεια της πτήσης δεν χρησιμοποιούνται σε κάθετα εμπόδια και κρατούν τα μάτια τους στραμμένα σε ποντίκια, σαύρα ή θήραμα σε σχήμα βατράχου, λένε οι οικολόγοι, είναι γνωστό ότι περιστασιακά συγκρούονται με τα πτερύγια του ρότορα των ανεμογεννητριών. Γερμανοί ερευνητές απαριθμήστε οκτώ νεκρά δείγματα που βρίσκεται κοντά σε αιολικά πάρκα από το 2002, ένας μικρός αλλά όχι ασήμαντος αριθμός δεδομένης της κατάστασης του είδους υπό εξαφάνιση στη χώρα.

Μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του ομοσπονδιακού νόμου για τη διατήρηση της φύσης, που προωθήθηκε από την κυβέρνηση συνασπισμού του Olaf Scholz νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, μειώνει τη γραφειοκρατία γύρω από την κατασκευή αιολικών πάρκων κοντά σε τοποθεσίες φωλεοποίησης, αλλά οι τράπεζες σε «συστήματα κατά της σύγκρουσης» που βασίζονται σε AI ως ένας τρόπος για την ελαχιστοποίηση τέτοιων ατυχημάτων .

Οι μηχανικοί λογισμικού στο Κολοράντο τροφοδοτούν εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες του αερομεταφερόμενου clanga pomarina σε έναν αλγόριθμο. Συνδεδεμένα με ένα σύστημα κάμερας σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός πύργου 10 μέτρων, τα εκπαιδευμένα νευρωνικά δίκτυα της αμερικανικής εταιρείας IdentiFlight αναμένεται να ανιχνεύουν αετούς που πλησιάζουν από απόσταση έως και 750 μέτρων και να ειδοποιούν ηλεκτρονικά την τουρμπίνα.

Στη συνέχεια, η τουρμπίνα θα πάρει 20-40 δευτερόλεπτα για να περάσει σε «λειτουργία τρούλου» με όχι περισσότερες από δύο περιστροφές κάθε λεπτό, δίνοντας ιδανικά στον αετό άφθονο χρόνο για να πλοηγηθεί σε ασφαλές πέρασμα ανάμεσα στα αργά κινούμενα πτερύγια του.

Η IdentiFlight πέρασε τρία χρόνια δοκιμάζοντας τα συστήματα κατά της σύγκρουσης σε έξι εποπτευόμενες τοποθεσίες σε όλη τη Γερμανία και λέει ότι το νευρωνικό της δίκτυο μπορεί να υπερηφανεύεται για ποσοστά άνω του 90% για την αναγνώριση και ταξινόμηση των ερυθρών χαρταετών, των πρώτων αρπακτικών πτηνών στα οποία εκπαιδεύτηκε για γερμανικά εδάφη. Ενώ η ομίχλη, η βροχή ή το χιόνι μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του συστήματος, λένε οι κατασκευαστές, η χαμηλή ορατότητα μειώνει επίσης την όρεξη των αετών για αερομεταφερόμενες κυνηγετικές επιδρομές.

Το σύστημα αναμένεται να πιστοποιηθεί για τον εντοπισμό θαλάσσιων αετών τις επόμενες εβδομάδες, με την επικύρωση για τους λιγότερο στίγματα συγγενείς τους να έχει προγραμματιστεί για το 2023. «Από την άποψή μας, το σύστημα θα μπορούσε να είναι μια καλή λύση», δήλωσε ο Moritz Stubbe, διευθυντής επιχείρησης προσπαθώντας να φέρει συστήματα κατά της σύγκρουσης στα γερμανικά αιολικά πάρκα. «Περιμένουμε το πράσινο φως»

Η τεχνολογική λύση προορίζεται επίσης να λύσει ένα πολιτικό αίνιγμα για το κόμμα των Πρασίνων, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην τριμερή κυβέρνηση συνασπισμού και κινητήρια δύναμη πίσω από το νέο νόμο για την προστασία της φύσης. Διατηρώντας την ειρήνη μεταξύ εκείνων των υποστηρικτών του που ορίζουν την οικολογική πολιτική κυρίως ως διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και εκείνων που δίνουν προτεραιότητα στον μετριασμό της κλιματικής κρίσης.

Η αιολική ενέργεια στη Γερμανία γνώρισε τεράστια άνθηση αφού η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας το 2011, με τα αιολικά πάρκα να παρέχουν επί του παρόντος περίπου το ένα τέταρτο των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Ωστόσο, τα σχέδια επέκτασης έχουν σταματήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με περίπου 30.000 τουρμπίνες που παρέχουν κάτι περισσότερο από 60.000 μεγαβατώρες ετησίως.

Οι εταιρείες αιολικής ενέργειας διαμαρτύρονται ότι οι εφαρμογές σχεδιασμού διαρκούν όλο και περισσότερο, καθώς όχι μόνο οι περιβαλλοντολόγοι αλλά και οι ντόπιοι που αντιτίθενται στις ανεμογεννήτριες έχουν μάθει να χρησιμοποιούν νόμους φυσικής προστασίας για να εμποδίσουν τα σχέδιά τους.

Ακόμη και πριν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατρέψει δεκαετίες γερμανικής ενεργειακής πολιτικής, η κυβέρνηση του Scholz είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να αντιστρέψει την τάση: έχει σχέδια να αυξήσει την ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 80% τα επόμενα οκτώ χρόνια και να δεσμεύσει τα 16 ομοσπονδιακά κράτη της Γερμανίας να παρέχουν 2 τοις εκατό της γης τους για αιολική ενέργεια κατά τα επόμενα δέκα. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό θα ανέλθει σε επιπλέον 16.000 τουρμπίνες έως το 2030, ή 38 την εβδομάδα.

Για να επιτύχει αυτούς τους στόχους, το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας, το οποίο διοικείται από το Πράσινο, έχει συντάξει για πρώτη φορά μια οριστική λίστα με 15 πουλιά που θεωρεί ότι κινδυνεύουν να συγκρουστούν με τουρμπίνες. Τα ζώα που δεν μπήκαν στη λίστα, όπως ο μαύρος πελαργός, δεν μπορούν να αναφερθούν για να σταματήσουν μια εφαρμογή σχεδιασμού. Αλλά ακόμη και εκείνοι που πέτυχαν τον βαθμό προστατεύονται τώρα σε μικρότερο βαθμό.

Τα αιολικά πάρκα μπορούν στο μέλλον να κατασκευαστούν έξω από μια ακτίνα 1,5 χιλιομέτρου γύρω από τη φωλιά του μικρότερου αετού, για παράδειγμα, κάτω από 3 χιλιόμετρα. Στο βορειοανατολικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, οι αξιωματικοί της διατήρησης είπαν ότι αυτό είναι πιθανό να επηρεάσει 10 ζεύγη φωλιάσματος.

Οι κατασκευαστές αιολικών πάρκων ενδέχεται να υποχρεωθούν να λάβουν πρόσθετα μέτρα για την προστασία των πτηνών που κινδυνεύουν, όπως σβήνοντας τους στρόβιλους κατά τη συγκομιδή των χωραφιών στην περιοχή, προσελκύοντας έτσι αρπακτικά πουλιά σε επιφυλακή για ποντίκια που εκτέθηκαν πρόσφατα.

Ωστόσο, δεν θα επιτρέπεται πλέον η απενεργοποίηση των στροβίλων για μια ολόκληρη περίοδο αναπαραγωγής και τα πτερύγια του ρότορα δεν επιτρέπεται να διατηρούνται σε στάση εάν η παραγωγή ενέργειας του αγροκτήματος μειωθεί κατά 4-8 τοις εκατό ως αποτέλεσμα, ανάλογα με την τοποθεσία.

«Είναι μια καταστροφή», είπε ένας αξιωματικός προστασίας της φύσης που δεν θέλησε να κατονομαστεί, υποδηλώνοντας ότι η νομοθεσία είναι πιθανό να αμφισβητηθεί και, επομένως, να βαλτώσει τις εφαρμογές σχεδιασμού αντί να απελευθερώσει τους κατασκευαστές στροβίλων. Ορισμένοι νομικοί υποστηρίζουν ότι η νέα πράξη παραβιάζει την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. η Γερμανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (BWE) διαφωνεί κάθετα. Η δικαστική ενέργεια φαίνεται προκαθορισμένη.

«Ως κοινωνία, πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε κάποιες βασικές ερωτήσεις», δήλωσε ο Wolfram Axthelm, διευθύνων σύμβουλος της BWE. «Θέλουμε να κατασκευάσουμε αιολικά πάρκα επειδή θέλουμε να μετριάζουμε την κλιματική αλλαγή και να προστατεύσουμε το περιβάλλον συνολικά; Ή μήπως θέλουμε να σώσουμε κάθε πουλί μεμονωμένο;»

Ο αριθμός των πτηνών που σκοτώθηκαν από ανεμογεννήτριες, είπε, ήταν νανωμένος από εκείνα που πέθαναν αφού πέταξαν στα παράθυρα, πέταξαν από αυτοκίνητα ή πιάστηκαν από οικόσιτες γάτες. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στον πληθυσμό ως σύνολο».

Η φυλή των περιβόλων πήρε το όνομά του από την Πομερανία, την ιστορική περιοχή στη νότια ακτή της Βαλτικής Θάλασσας. Στη Γερμανία, ο πληθυσμός του αετού μειώθηκε κατά ένα τέταρτο από τη δεκαετία του 1990, όχι κυρίως λόγω των ανεμογεννητριών, αλλά λόγω της σταδιακής εξαφάνισης των δασικών ενδιαιτημάτων όπου τα πουλιά επιθυμούν να φωλιάζουν.

Πιο ανατολικά, στην Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Σλοβακία, το είδος εξακολουθεί να ευδοκιμεί. Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών καταγράφει τον παγκόσμιο πληθυσμό του μικρότερου αετού ως σταθερό, με 40.000-60.000 ώριμα άτομα να παραμένουν στη φύση

Leave a Reply