Οι ακτιβιστές απαιτούν δράση κατά των πετρελαϊκών γίγαντων που κατηγορούνται για παραπλάνηση του κοινού – Mother Jones

9
Οι ακτιβιστές απαιτούν δράση κατά των πετρελαϊκών γίγαντων που κατηγορούνται για παραπλάνηση του κοινού – Mother Jones

Η εξέδρα Deepwater Horizon της BP καίγεται τον Απρίλιο του 2010 μετά από έκρηξη που οδήγησε στη χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ.Associated Press

Αυτή η ιστορία δημοσιεύτηκε αρχικά από το Κηδεμόνας και αναπαράγεται εδώ ως μέρος του Γραφείο κλίματος συνεργασία.

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας προέτρεψαν οι κυβερνήσεις να παρέμβουν αφού οι εταιρείες πετρελαίου κατηγορήθηκαν ότι παραπλάνησαν το κοινό σχετικά με τη δέσμευσή τους να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής Shell και BP, κλήθηκαν να «σταματήσουν την εξαπάτησή τους» αυτή την εβδομάδα καθώς η επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ για την επίβλεψη και τη μεταρρύθμιση κυκλοφόρησε έγγραφα δείχνοντας ότι τα στελέχη της βιομηχανίας πετρελαίου υποβάθμισαν ιδιωτικά τα δημόσια μηνύματά τους σχετικά με τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Το σημείωμα υποστήριξε ότι τα εσωτερικά έγγραφα της BP υπογράμμισαν πώς η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) -μια νέα τεχνολογία που περιλαμβάνει την εισαγωγή εκπομπών CO2 σε υπόγειους σχηματισμούς βράχων- θα μπορούσε να «επιτρέψει την πλήρη χρήση ορυκτών καυσίμων σε όλη την ενεργειακή μετάβαση και πέρα ​​από αυτήν».

Οι ερευνητές του Κογκρέσου ανακάλυψαν επίσης ένα εσωτερικό email της Shell που συζητούσε τη δέσμευση, τη χρήση και την αποθήκευση άνθρακα (CCUS) στο οποίο ένα στέλεχος είπε: «Θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί να μην μιλάμε για το CCUS ως παράταση της ζωής του πετρελαίου, του φυσικού αερίου ή των ορυκτών καυσίμων. ”

Η επιτροπή είπε ότι οι εσωτερικές οδηγίες για την ανταλλαγή μηνυμάτων Shell – που αναπτύχθηκαν για να «απομονώσουν τη Shell» από μηνύσεις για «greenwashing» και «παραπλανήσεις επενδυτών» σχετικά με την κλιματική κρίση – καλούν τους εργαζόμενους να τονίσουν ότι οι καθαρές μηδενικές εκπομπές είναι «μια συλλογική φιλοδοξία για τον κόσμο» αντί έναν «στόχο ή στόχο της Shell».

Η καθοδήγηση λέει στους υπαλλήλους: «Παρακαλώ μην δίνετε την εντύπωση ότι η Shell είναι πρόθυμη να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδα που δεν έχουν επιχειρηματική λογική».

Σε ξεχωριστά έγγραφα, οι εταιρείες πετρελαίου ExxonMobil και Chevron φάνηκαν να ζητούν από την πρωτοβουλία Oil and Gas Climate Initiative (OGCI) «να αφαιρέσει τη γλώσσα που ενδεχομένως δεσμεύει τα μέλη σε βελτιωμένη διακυβέρνηση, στρατηγική, διαχείριση κινδύνου και μετρήσεις απόδοσης και στόχους. και για να αποφευχθεί οποιαδήποτε «σαφής δέσμευση των εταιρειών OGCI να ευθυγραμμίσουν τη συνηγορία τους με τις θέσεις τους σχετικά με το κλίμα»—συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης τη συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Οι υποστηρικτές του κλίματος και ορισμένοι επενδυτές ώθησαν τις ενεργειακές εταιρείες να δεσμευτούν σε πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών. Ο ακτιβιστής επενδυτής Follow This έχει καταθέσει ψηφίσματα στις συνελεύσεις των μετόχων σε μια προσπάθεια να πείσει τις εταιρείες να συμφωνήσουν σε στόχους σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού.

Κέλυφος έχασε μια απόφαση ορόσημο στα ολλανδικά δικαστήρια πέρυσι, όταν ένας δικαστής την διέταξε να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα κατά 45% έως το τέλος του 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Οι εκστρατείες ελπίζουν ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος Wael Sawan, ο διορισμός του οποίου ανακοινώθηκε την Πέμπτη, μπορεί να αυξήσει τις επενδύσεις της εταιρείας στην πράσινη ενέργεια.

Η επιτροπή είπε ότι, μετά τη δημοσίευση της Shell στο Twitter ρωτώντας άλλους τι θα έκαναν για να μειώσουν τις εκπομπές, ένα στέλεχος επικοινωνίας έγραψε ιδιωτικά ότι συμφώνησε ότι αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «φωτισμός» του κοινού. «Είμαστε, τελικά, σε ένα tweet όπως αυτό που υπονοεί ότι οι άλλοι πρέπει να θυσιαστούν χωρίς να εστιάζουμε στον εαυτό μας», είπε.

Η Carolyn Maloney, πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής για την επίβλεψη και τη μεταρρύθμιση, δήλωσε: «Καθώς αντιμετωπίζουμε πιο θανατηφόρες, ακραίες καιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο, οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ και αυξάνουν τις παραπλανητικές τακτικές δημοσίων σχέσεών τους για να αποσπάσουν την προσοχή από τον κεντρικό τους ρόλο στην τροφοδοτώντας την κλιματική κρίση.

«Η έρευνα της επιτροπής μου δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της εταιρείας, το μεγάλο πετρέλαιο «φωτίζει» το κοινό. Αυτές οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι αποτελούν μέρος της λύσης για την κλιματική αλλαγή, αλλά εσωτερικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι συνεχίζουν να εργάζονται ως συνήθως. Καλώ τις μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων να σταματήσουν την εξαπάτησή τους και να μειώσουν τις εκπομπές τους τώρα – πριν να είναι πολύ αργά».

Ο Jamie Peters, ένας ακτιβιστής στο Friends of the Earth, είπε: «Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Shell, η Exxon και η Chevron μπορούν να προσπαθήσουν να αποκρύψουν τη θολή εικόνα δημοσίων σχέσεων όσο θέλουν, όπως έχουμε δει στα εκατομμύρια δολάρια που αντλήθηκαν σε ανειλικρινείς εκστρατείες greenwash από τη βιομηχανία. Αλλά αν και δεν προκαλεί έκπληξη, αυτή η αποκάλυψη βόμβα επιβεβαιώνει αυτό που παραμένει απολύτως διαφανές για το μεγάλο πετρέλαιο. Ότι έχει κάθε πρόθεση να συνεχίσει να εξορύσσεται επιδιώκοντας κέρδος, αντί να μεταμορφώνει τον τρόπο λειτουργίας της για χάρη των κοινοτήτων μας και του πλανήτη μας.

«Εκατομμύρια ήδη βιώνουν επικίνδυνη κλιματική κατάρρευση σε ακραίους καύσωνες και καταστροφικές πλημμύρες, όπως αυτά στο Πακιστάν, καθώς οι μεγαλύτεροι ρυπαίνοντες του κόσμου συνεχίζουν να αποφεύγουν τις ευθύνες τους. Θα συνεχίσουν να ενεργούν μόνο προς το συμφέρον των μετόχων τους εκτός εάν παρέμβουν οι κυβερνήσεις».

ο Κηδεμόνας αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι Η BP έχει ξοδέψει πάνω από 800.000 £ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν τις διαφημίσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος που υπερασπίζονται τις επενδύσεις της εταιρείας στην πράσινη ενέργεια.

Ένας εκπρόσωπος της Shell είπε: «Από τις σχεδόν 500.000 σελίδες που δόθηκαν στην επιτροπή, η μικρή χούφτα που επέλεξαν να επισημάνουν είναι απόδειξη των εκτεταμένων προσπαθειών της Shell να θέσει επιθετικούς στόχους, να εξελίξει το χαρτοφυλάκιό της και να συμμετάσχει ουσιαστικά στη συνεχιζόμενη ενεργειακή μετάβαση».

Ένας εκπρόσωπος της ExxonMobil δήλωσε: «Υποστηρίξαμε τη συμφωνία του Παρισιού από την έναρξή της το 2015 και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη συμμετοχή της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο πλαίσιο. Η επιλεκτική δημοσίευση με ημερομηνία email, χωρίς πλαίσιο, είναι μια σκόπιμη προσπάθεια δημιουργίας μιας αφήγησης που δεν αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της ExxonMobil—και των εργαζομένων της, να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στη μετάβαση στο καθαρό μηδενικό μέλλον».

είπε η BP Bloomberg έχει θέσει βραχυπρόθεσμους στόχους που συνάδουν με τη φιλοδοξία της να γίνει καθαρά μηδενική εταιρεία έως το 2050.

Η Chevron επικοινώνησε για σχόλια.

Leave a Reply