Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι της Intel πιστεύουν ότι η Ρωσία υποστήριξε κρυφά την Αλβανίδα υποψήφια – Mother Jones

5
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι της Intel πιστεύουν ότι η Ρωσία υποστήριξε κρυφά την Αλβανίδα υποψήφια – Mother Jones

Ο Λουλζίμ Μπάσα, ο πρώην ηγέτης του Ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, ο οποίος εθεάθη εδώ το 2021, αρνείται ότι έλαβε μυστική χρηματοδότηση από τη Ρωσία.Visar Kryeziu/AP

Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης: Εγγραφείτε δωρεάν Mother Jones Daily ενημερωτικό δελτίο και ακολουθήστε τις ειδήσεις που έχουν σημασία.

Πίσω στο 2018, Μητέρα Τζόουνς ανέφερε ότι οι πληρωμές που έγιναν από μια εταιρεία κέλυφος σε έναν Αμερικανό λομπίστες για ένα αλβανικό πολιτικό κόμμα ενδέχεται να προέρχονται από τη Ρωσία. Τα επόμενα τεσσεράμισι χρόνια, δεν μάθαμε πολλά περισσότερα. Αλλά σε μια πρόσφατα αποχαρακτηρισμένη αξιολόγηση δημοσιοποιήθηκε Την Τρίτη, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ στάθμευσαν. Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης προτείνεται η κοινότητα των πληροφοριών πιστεύει ότι οι πληρωμές για τις οποίες αναφέραμε ήταν μέρος μιας τεράστιας διεθνούς προσπάθειας κατά την οποία το Κρεμλίνο διένειμε τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικούς και κόμματα σε δώδεκα χώρες.

Το 2017 ο Λουλζίμ Μπάσα, τότε επικεφαλής του κόμματος της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης της Αλβανίας, ήταν υποψήφιος για την πρωθυπουργία. Σε μια φιλοδυτική χώρα αναζητώντας Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μπάσα ήταν σχετικά σκεπτικιστής, επικρίνοντας τα μέτρα κατά της διαφθοράς που θα έπρεπε να λάβει η χώρα που μαστίζεται από το έγκλημα προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ. Ήταν επίσης ένθερμα υπέρ του Τραμπ, κλήση να κάνει την Αλβανία Μεγάλη ξανά και να αναζητήσει πρόσβαση στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το κόμμα του Μπάσα, το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας ή DPA, μισθωτός ένας λομπίστες—ένας πρώην βοηθός του Τεντ Κρουζ ονόματι Νικ Μούζιν—για να τον βοηθήσει δικαστήριο Τραμπ και Ρεπουμπλικάνοι στην Ουάσιγκτον. Ο Μουζίν είχε συναντήσεις με τον Μπάσα με μερικούς νομοθέτες του GOP, α Breitbart συνέντευξηκαι είσοδος σε έναν έρανο του GOP τον Ιούνιο του 2017 όπου ο Basha έβγαλε μια φωτογραφία με τον Τραμπ που γρήγορα διαδόθηκε στην Αλβανία ως απόδειξη της πρόσβασής του στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την ίδια περίπου εποχή, ο Μουζίν έλαβε μια πληρωμή 500.000 δολαρίων που συνδέεται με το αλβανικό λόμπι του. Η προέλευση αυτών των χρημάτων ήταν αδιαφανής και αμφισβητούμενη. Ο Μουζίν και ο Μπάσα έδωσαν διαφορετικές εξηγήσεις. Ωστόσο, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα χρήματα ήρθαν μέσω της Biniatta Trade LP, μιας εταιρείας κοχυλιών που είναι εγγεγραμμένη στη Σκωτία από δύο άλλες εταιρείες κελύφους, οι οποίες εδρεύουν στο Μπελίζ. Η Biniatta, παρά τις προσπάθειες να συγκαλυφθεί η προέλευσή της, φαινόταν να έχει ρωσικές ρίζες, με δεσμούς με μια σειρά από άλλες εταιρείες κοχυλιών που ελέγχονται από Ρώσους πολίτες, αναφέραμε. Ο Μπινιάτα έκανε πληρωμές υποστηρίζοντας το κόμμα του Μπάσα την ίδια στιγμή που είχε μια αμφιλεγόμενη συνάντηση με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Αλβανία και σηματοδότησε ότι ήταν πιο επιδεκτικός στους αντιδυτικούς στόχους της Ρωσίας από ό,τι ο νυν πρωθυπουργός που αμφισβητούσε.

Η Μητέρα Τζόουνς κανω ΑΝΑΦΟΡΑ τράβηξε προσοχή στην Αλβανία. κριτικοί κατηγορούμενος Ο Μπάσα δουλεύει για τους Ρώσους. Το 2019, οι Αλβανοί εισαγγελείς του απήγγειλαν κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και παραποίηση εγγράφων σε σχέση με το θέμα. Η υπόθεση ήταν αργότερα ανασταλεί κάτω από σκοτεινές συνθήκες. Ο Μπάσα αρνήθηκε ότι δέχθηκε ρωσικά χρήματα. Και το κόμμα του επέμενε ότι πλήρωσε στον Muzin μόνο 25.000 δολάρια, χωρίς να προσφέρει καμία εξήγηση για το γιατί κάποιος άλλος θα πλήρωνε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε έναν Αμερικανό λόμπι για να βοηθήσει το DPA. (Μέσω ενός εκπροσώπου, ο Muzin είπε τότε ότι πίστευε ότι η Biniatta Trade ήταν μια ιδιωτική εταιρεία που ανήκε σε υποστηρικτές του DPA.)

Και εκεί τα πράγματα στάθηκαν, λίγο πολύ, εδώ και μερικά χρόνια. Ο Μπάσα αποχώρησε από το DPA τον Μάρτιο και αντικαταστάθηκε από τον ιδρυτή του κόμματος, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος είναι φραγμένο από την είσοδο στις ΗΠΑ λόγω των όσων το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει είναι η «εμπλοκή του σε σημαντική διαφθορά». Ο Μπερίσα αρνείται τους ισχυρισμούς για διαφθορά—και έχει κατηγορούμενος τους στον Τζορτζ Σόρος.

Αλλά σε ένα τηλεγράφημα που εστάλη αυτή την εβδομάδα στις πρεσβείες των ΗΠΑ, και από τότε που αποχαρακτηρίστηκε, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken είπε Η Ρωσία έχει πληρώσει τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικά κόμματα και πολιτικούς εκτός Ρωσίας από το 2014 σε μια προσπάθεια «να διαμορφώσει τα ξένα πολιτικά περιβάλλοντα προς όφελος της Μόσχας». Και μια πηγή της διοίκησης που γνωρίζει την έκθεση είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Ρωσία «ξόδεψε περίπου 500.000 δολάρια για να στηρίξει το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας στις εκλογές του 2017». Αυτή είναι μια προφανής αναφορά στην ίδια πληρωμή Μητέρα Τζόουνς αναλυτικά το 2018.

Ερωτηθείς για περισσότερες λεπτομέρειες, ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις πληροφορίες που σχετίζονται με την Αλβανία. «Δεν θα μπούμε σε συγκεκριμένες πληροφορίες πληροφοριών, αλλά ήμασταν ξεκάθαροι σχετικά με την ανησυχία μας για τη δραστηριότητα της Ρωσίας να επηρεάσει τη δημοκρατική διαδικασία σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας», είπε ο εκπρόσωπος σε ένα email.

Το καλώδιο του Blinken, ωστόσο, υποδηλώνει ότι η Ρωσία έχει σταθερά χρησιμοποιήσει αδιαφανείς εταιρείες ως αποκόμματα για τη διοχέτευση χρημάτων στους πολιτικούς. Blinken είπε Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει «πολυτελή δώρα, μετρητά ή κρυπτονομίσματα… εταιρείες κέλυφος και δεξαμενές σκέψης, καθώς και λογαριασμούς ρωσικών πρεσβειών» για να επηρεάσει κρυφά τους πολιτικούς.

Το τηλεγράφημα βασίζεται σε ανασκόπηση πληροφοριών που φέρεται να παραγγέλθηκε αυτό το καλοκαίρι από αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν. Η διοίκηση είπε ότι αποχαρακτήρισε βασικές λεπτομέρειες ώστε να μπορέσουν να δημοσιοποιηθούν. «Για να το καταπολεμήσουμε αυτό, με πολλούς τρόπους πρέπει να δώσουμε τα φώτα της δημοσιότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Ο Μουζίν δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο την Τετάρτη. Basha, στο Twitter, αρνήθηκε λαμβάνοντας ρωσική υποστήριξη. «Το Δημοκρατικό Κόμμα [of Albania] δεν έχει λάβει ποτέ ξένη χρηματοδότηση, πολύ λιγότερο από ρωσική πηγή», είπε.

Leave a Reply