Οι ιθαγενείς ηγέτες παρακαλούν τις αμερικανικές εταιρείες να σταματήσουν να υποστηρίζουν την αποψίλωση των δασών – Mother Jones

9
Οι ιθαγενείς ηγέτες παρακαλούν τις αμερικανικές εταιρείες να σταματήσουν να υποστηρίζουν την αποψίλωση των δασών – Mother Jones

Αυτή η ιστορία δημοσιεύτηκε αρχικά από το Κηδεμόνας και αναπαράγεται εδώ ως μέρος του Γραφείο κλίματος συνεργασία.

Αυτόχθονες ηγέτες από τον Αμαζόνιο ζήτησαν από μεγάλες δυτικές μάρκες και τράπεζες να σταματήσουν να υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη καταστροφή του ζωτικού τροπικού δάσους μέσω εξόρυξης, γεωτρήσεων πετρελαίου και υλοτόμησης, προειδοποιώντας ότι το οικοσύστημα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας καταστροφικής κατάρρευσης.

Εκπρόσωποι των Αυτόχθονες πληθυσμοί από όλη την περιοχή του Αμαζονίου κατέβηκαν στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα για να πιέσουν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, που συγκεντρώθηκαν στην πόλη για συγκεντρώσεις για το κλίμα και τα Ηνωμένα Έθνη, για να ανακόψουν τη ροή χρηματοδότησης σε δραστηριότητες που ρυπαίνουν και αποψιλώνουν μεγάλες εκτάσεις του τροπικού δάσους.

Νέα έκθεση από την Ένωση Ιθαγενών Λαών της Βραζιλίας (APIB) ισχυρίζεται ότι εμπορικά σήματα όπως η Apple, η Microsoft και η Tesla έχουν όλα προϊόντα που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από χρυσό που εξορύσσεται παράνομα στις περιοχές των ιθαγενών του Αμαζονίου.

Αυτές οι εταιρείες προμηθεύονται από δύο διυλιστήρια —Chimet και Marsam— που βρίσκονται υπό έρευνα από τις βραζιλιάνικες αρχές για τους δεσμούς τους με την παράνομη εξόρυξη. Η συνολική έκταση που καταλαμβάνεται από την παράνομη εξόρυξη στον Αμαζόνιο έχει αυξηθεί δραστικά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση APIB, αυξάνοντας κατά 495% σε σχεδόν 6.000 στρέμματα το 2021.

Η παράνομη εξόρυξη χρυσού έχει αυξηθεί στα ύψη στη Βραζιλία μετά την εκλογή του προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου, οι σύμμαχοι του οποίου προσπαθούν επί του παρόντος να προωθήσουν ένα νομοσχέδιο στο Κογκρέσο της χώρας που θα επιτρέπει την εξόρυξη ορυκτών σε εδάφη των ιθαγενών. Το ορυχείο ενοχοποιείται για δηλητηρίαση νερού από υδράργυρο, αποψίλωση δασών και συγκρούσεις με ντόπιους αυτόχθονες πληθυσμούς.

«Βρισκόμαστε μάρτυρες της καταστροφής οικοσυστημάτων και ολόκληρων κοινοτήτων και άνθρωποι πεθαίνουν ως αποτέλεσμα αυτής της θανατηφόρας βιομηχανίας», δήλωσε ο Dinamam Tuxá, ηγέτης του λαού Tuxá από την πολιτεία Bahia στη βορειοανατολική Βραζιλία και εκτελεστικός συντονιστής της APIB. «Οι ζωές μας απειλούνται, κυρίως από ανθρακωρύχους, υλοτόμους και αγροτικές επιχειρήσεις.

«Αυτές οι δραστηριότητες απειλούν άμεσα τον παραδοσιακό τρόπο ζωής μας. Όλη η καταστροφή και η βία προέρχονται από το ενδιαφέρον αυτών των γιγάντων εταιρειών για την πρόοδο βιομηχανιών, όπως οι αγροτικές επιχειρήσεις και η εξόρυξη στα εδάφη των ιθαγενών».

Αυτόχθονες ακτιβιστές έχουν κατηγορήσει επίσης αρκετούς σημαντικούς χρηματοδότες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Blackrock, Vanguard και JP Morgan Chase, ότι χρηματοδοτούν συνεχιζόμενες δραστηριότητες υλοτομίας και εξόρυξης στον Αμαζόνιο που συμβάλλουν στην υποβάθμιση του τροπικού δάσους. Το ποσοστό αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου στη Βραζιλία έχει φτάσει σε υψηλό έξι ετών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο βρέθηκανμε τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι το θρυλικό οικοσύστημα είναι αντιμετωπίζοντας μια μεταμόρφωση σε μια χορταριασμένη σαβάνα λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης και του καθαρισμού των δέντρων για να ανοίξει ο δρόμος για τη γεωργία.

«Βλέπουμε μεγάλα έργα υποδομής σε όλο τον Αμαζόνιο, έργα που δεν έχουν σχεδιαστεί για τους ανθρώπους που ζουν στον Αμαζόνιο», δήλωσε ο Toya Manchineri, ηγέτης των Manchineri από την πολιτεία Acre του Αμαζονίου. «Σχεδιάζονται από ανθρώπους που ζουν έξω και δεν γνωρίζουν τίποτα για την πραγματικότητά μας».

Ο Manchineri είπε ότι οι εργασίες υλοτομίας, νέα φράγματα και γεωτρήσεις πετρελαίου διαταράσσουν τις παραδοσιακές πρακτικές των ιθαγενών, εμποδίζοντας τη δυνατότητα σύλληψης ψαριών ή εύρεσης φαρμάκων στο δάσος. «Αυτά τα μεγάλα έργα υποδομής φέρνουν χιλιάδες περίεργους ανθρώπους στις πόλεις μας, φέρνουν ασθένειες, βία, πορνεία, αλκοολισμό, βρωμιά, συνωστισμό στα νοσοκομεία μας», είπε ο Manchineri..

Αυτές οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι κακές για τους αυτόχθονες πληθυσμούς. Αυτή η εξέλιξη δεν συμβαίνει για εμάς – αυτό που μένει για εμάς είναι η φτώχεια, η βία και η εγκατάλειψη από το κράτος».

Ο Αμαζόνιος είναι εδώ και καιρό η κύρια αιτία για τους οικολόγους και ορισμένοι από τους ιθαγενείς ηγέτες της Νέας Υόρκης παραδέχτηκαν ότι είχαν κουραστεί να προσπαθούν να συσπειρώσουν αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία για να προστατεύσουν αυτό που είναι ταυτόχρονα ένα σπίτι για τους ιθαγενείς και ένα σημαντικό οικοσύστημα και αποθήκη άνθρακα που θα μπορούσε βοηθούν στην αποφυγή της κλιματικής καταστροφής εάν διατηρηθούν.

«Μερικές φορές αναρωτιέμαι γιατί πηγαίνω. Έχω βαρεθεί να λέω το ίδιο πράγμα και τα πράγματα να κινούνται τόσο αργά», είπε ο Domingo Paes, από τους ανθρώπους Achuar στον Αμαζόνιο του Ισημερινού. «Αλλά έχω συναντήσει πολλούς ανθρώπους, στην κυβέρνηση και νέους ακτιβιστές, που λένε ότι πρέπει να αναλάβουμε δράση και ότι αυτό είναι επείγον. Όταν ακούω ανθρώπους να το λένε αυτό, μου δίνει ελπίδα, ότι τα πράγματα αλλάζουν».

Ενα μήλο εκπρόσωπος είπε: «Τα πρότυπα υπεύθυνης προμήθειας μας είναι τα ισχυρότερα στον κλάδο και απαγορεύουν αυστηρά τη χρήση παράνομα ορυκτών. «Εάν ένα μεταλλουργείο ή διυλιστήριο δεν είναι σε θέση ή δεν θέλει να ανταποκριθεί στα αυστηρά μας πρότυπα, τα αφαιρούμε από την αλυσίδα εφοδιασμού μας και από το 2009, έχουμε κατευθύνει την απομάκρυνση περισσότερων από 150 μεταλλουργείων και διυλιστηρίων».

Tesla, Microsoft, JP Morgan Ο Chase και ο Vanguard επικοινώνησαν όλοι για σχόλια, αλλά δεν είχαν απαντήσει τη στιγμή της δημοσίευσης. Η Blackrock αρνήθηκε να σχολιάσει.

Leave a Reply