Οι Τραμπ έκαναν δουλειές με έναν ολιγάρχη συνδεδεμένο με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν. Θα ήθελαν να ξεχάσεις. – Μητέρα Τζόουνς

22
Οι Τραμπ έκαναν δουλειές με έναν ολιγάρχη συνδεδεμένο με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.  Θα ήθελαν να ξεχάσεις.  – Μητέρα Τζόουνς

AP Photo/Evan Vucci, Αρχείο

Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Λάβετε μια καθημερινή ανακεφαλαίωση των γεγονότων που έχουν σημασία. Εγγραφείτε δωρεάν Μητέρα Τζόουνς ενημερωτικό δελτίο.

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, διπλωμάτες έχουν επικαλεστεί τη δυνατότητα διαγραφής του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν από τον επίσημο κατάλογο των Ηνωμένων Πολιτειών με τρομοκρατικές ομάδες. Αυτό θα ήταν ένα αμφιλεγόμενο βήμα, και το θέμα απέχει πολύ από το να διευθετηθεί. Αλλά πολλοί στα δεξιά εξοργίζονται με την ιδέα. Την περασμένη εβδομάδα, ένα από τα πιο ειρωνικά παράπονα ήρθε από τον γιο του Ντόναλντ Τραμπ.

Το 2018, ο Τραμπ σκουπισμένα τη συμφωνία που είχε διαπραγματευτεί η κυβέρνηση Ομπάμα για να σταματήσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν. Το επόμενο έτος, η κυβέρνηση Τραμπ δηλώθηκε ότι η Φρουρά της Επανάστασης —ένα βασικό μέρος του στρατού του Ιράν— ήταν τρομοκρατική οργάνωση. Τώρα ο Ντον Τζούνιορ φαίνεται εξαγριωμένος που η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να αλλάξει πορεία.

Η ειρωνεία είναι ότι πριν από μια δεκαετία, η οικογένεια Τραμπ -πρόθυμη να συνάψει μια κερδοφόρα συμφωνία ξενοδοχείου- συνεργαζόταν στενά με έναν δισεκατομμυριούχο ολιγάρχη που προφανώς είχε στενούς δεσμούς με τους Φρουρούς της Επανάστασης. Το 2012, ο πρεσβύτερος Τραμπ υπέγραψε συμφωνία στο Μπακού, την πρωτεύουσα της πλούσιας σε φυσικό αέριο, αλλά απίστευτα διεφθαρμένης, πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Δημιουργήθηκε για να είναι εξαιρετικά προσοδοφόρο για τους Τραμπ—θα έπαιρναν μεγάλες προκαταβολές για τη συμμετοχή τους, θα έπαιρναν πολύ λόγο στο σχεδιασμό του ξενοδοχείου και, στη συνέχεια, θα εισέπρατταν τα δικαιώματα και τα έξοδα διαχείρισης με την πάροδο του χρόνου. Οι Αζέροι εταίροι του Τραμπ θα χρηματοδοτούσαν την κατασκευή του κτηρίου και θα κατέχουν στην πραγματικότητα το έργο.

Συνεργάτες του ήταν οι Mammadovs, μια εξέχουσα οικογένεια Αζέρων με επικεφαλής τον τότε υπουργό Μεταφορών της χώρας, Ziya Mammadov, ο οποίος, παρά τον μέτριο κρατικό μισθό του και το παρελθόν του ως σοβιετικός σιδηροδρομικός μηχανισμός – υπάλληλος του Κομμουνιστικού Κόμματος – φέρεται να άξιζε δισεκατομμύρια. Οι Τραμπ συνεργάστηκαν στενά με τον γιο playboy του Mammadov, Anar Mammadov. Όπως έγραψα το 2015, υπήρχαν πολλές κόκκινες σημαίες που θα έπρεπε να ήταν εμφανείς όταν επρόκειτο για τη συνεργασία με τους Mammadovs:

Σε ένα άρθρο με τίτλο «Οι Κορλεόνε της Κασπίας», Εξωτερική Πολιτική έχουν αναφερθεί ότι τα «περιθώρια κέρδους» των [Anar] Garant του Mammadov [corporation] «Φαίνονται άρρηκτα συνδεδεμένοι με μια σειρά από συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με το Υπουργείο Μεταφορών του πατέρα του». Μία από τις άλλες εταιρείες του Mammadov έχει λάβει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε συμβάσεις κατασκευής αυτοκινητοδρόμων και η εταιρεία έχει πολλά από τα λεωφορεία και τα ταξί του Μπακού. Μέχρι το 2013, ο Mammadov κατείχε το πλειοψηφικό μερίδιο της τράπεζας που επεξεργαζόταν όλους τους ναύλους ταξί και την εταιρεία που παρείχε ασφάλιση σε όλες τις καμπίνες. Σύμφωνα με Εξωτερική Πολιτική, η εταιρεία με την οποία συνεργάζεται ο Τραμπ εξασφάλισε επίσης τη σύμβαση για την κατασκευή του σταθμού λεωφορείων του Μπακού, του οποίου ο θείος του Μαμάντοφ είναι ιδιοκτήτης. Ένα διέρρευσε διπλωματικό τηλεγράφημα σχετικά με τις «πιο ισχυρές οικογένειες» του Αζερμπαϊτζάν, που συντάχθηκαν το 2010 από τον επιτετραμμένο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μπακού, σημείωσε: «Με τόσο μεγάλο μέρος του πετρελαϊκού πλούτου του έθνους που διοχετεύεται στην κατασκευή δρόμων, οι Mammadov ελέγχουν επίσης μια σημαντική πηγή ενοικίου -αναζητώ.”

ο Νεοϋορκέζος τεκμηριωμένη περισσότερες λεπτομέρειες για το παρελθόν των Mammadov την εποχή που ο Trump έκανε δουλειές μαζί τους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι Mammadovs ήταν γνωστό ότι είχαν στενή σχέση με μια οικογένεια που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν που ονομάζεται Darvishis:

Τουλάχιστον τρεις Darvishis – οι αδελφοί Habil, Kamal και Keyumars – φαίνεται να είναι συνεργάτες της Φρουράς. Στους λογαριασμούς του Φαρσί Τύπου, ο Χαμπίλ, ο οποίος διευθύνει την Εταιρεία Μετρό της Τεχεράνης, αναφέρεται ως α σαρδάρης, θητεία για ανώτερο αξιωματικό της Φρουράς της Επανάστασης. Ένα τηλεγράφημα που στάλθηκε στις 6 Μαρτίου 2009 από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μπακού περιέγραφε ότι ο Καμάλ είχε στο παρελθόν «μια υποτιθέμενη επιχείρηση ελεγχόμενη από τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν». Η εταιρεία, που ονομάζεται Nasr, ανέπτυξε και απέκτησε όργανα, συστήματα καθοδήγησης και εξειδικευμένα μέταλλα που απαιτούνται για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων. Το 2007, ο Nasr επιβλήθηκε κυρώσεις από τις ΗΠΑ για το ρόλο του στην προσπάθεια του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους.

Το τηλεγράφημα ανέφερε ότι ο Kamal και ο Keyumars ήταν συχνοί επισκέπτες στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Kamal είχε πρόσφατα δημιουργήσει «μια στενή επιχειρηματική σχέση/φιλία» με τον Ziya Mammadov και, με τη βοήθεια του Mammadov, του ανατέθηκαν «τουλάχιστον οκτώ μεγάλες συμβάσεις κατασκευής και αποκατάστασης οδών, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Μπακού-Ιράν Astara». (Ο Keyumars φαίνεται επίσης να έχει εμπλακεί σε αυτές τις συμφωνίες.) Το τηλεγράφημα πρόσθεσε: «Υποθέτουμε ότι ο Mammedov [sic] είναι σιωπηλός εταίρος σε αυτές τις συμβάσεις».

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία διαχείρισης των Τραμπ με τους Μαμάντοφ απαιτούσε να έχουν σημαντικό λόγο στις εργασίες που γίνονται στο ξενοδοχείο, οι Τραμπ προφανώς δεν γνώριζαν ή δεν τους ένοιαζε ότι οι συνεργάτες τους ήταν τόσο στενά συνδεδεμένοι με την ομάδα που Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ τάχθηκε κατά της περασμένης εβδομάδας. Ιβάνκα Τραμπ αναρτήθηκε βίντεο με τον εαυτό της εκείνη την εποχή να απολαμβάνει τις επισκέψεις της στο Μπακού, όπου εξέταζε τις εργασίες στο ξενοδοχείο για να διασφαλίσει ότι ανταποκρίνεται στα πρότυπα Τραμπ. Και ο Τραμπ Τζούνιορ προώθησε με υπερηφάνεια το έργο ο ίδιος:

Ο Ντον Τζούνιορ, φαίνεται, βολικά έχει ξεχάσει ότι η προθυμία της οικογένειάς του για αυτή τη συμφωνία οδήγησε τον πατέρα του τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια δολάρια.

Δυστυχώς, για τους Τραμπ, η συμφωνία για το ξενοδοχείο του Μπακού κατέρρευσε κάπου στη γραμμή. Τους πρώτους μήνες της προεδρικής εκστρατείας του πρεσβύτερου Τραμπ, η εταιρεία του ενίσχυε τις προσφορές του ξενοδοχείου. Αλλά από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, είχε εξαφανιστεί από τον ιστότοπο του Οργανισμού Τραμπ. Δεν άνοιξε ποτέ. Το κτίριο των Mammadov εθεάθη για τελευταία φορά πιανει ΦΩΤΙΑ το 2018.

Leave a Reply