Ο Τραμπ συνεχίζει να κλιμακώνει την επικίνδυνη υποκίνηση του – Mother Jones

10
Ο Τραμπ συνεχίζει να κλιμακώνει την επικίνδυνη υποκίνηση του – Mother Jones

Τραμπ σε συγκέντρωση στο Youngstown του Οχάιο στις 17 Σεπτεμβρίου 2022.Jeff Swensen/Getty

Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης: Εγγραφείτε δωρεάν Mother Jones Daily ενημερωτικό δελτίο και ακολουθήστε τις ειδήσεις που έχουν σημασία.

Για χρόνια, συμβατικό Η σοφία έχει υποστηρίξει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να ξεφύγει από οποιονδήποτε προσωπικό κίνδυνο, ανεξάρτητα από το πόσο προφανής είναι η υποτιθέμενη κακοποίησή του. Αλλά τώρα υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί τελικά να βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νομικού απολογισμού. Αυτά τα σημάδια προέρχονται από τον ίδιο τον Τραμπ.

Καθώς ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει προχωρημένες ομοσπονδιακές και κρατικές έρευνες που κυμαίνονται από Mar-a-Lago προς την Νέα Υόρκη προς την Γεωργία, έχει κλιμακώσει μια ύπουλη μορφή πολιτικής υποκίνησης, συμπεριφορά που φαίνεται να σηματοδοτεί μια αυξανόμενη απόγνωση για τα νομικά του προβλήματα. Όπως ανέφερα για πρώτη φορά ξεκινώντας πριν από δύο χρόνια, ο Τραμπ έχει ακονίσει εδώ και καιρό μια ρητορική μέθοδο που οι ειδικοί ασφαλείας αποκαλούν «στοχαστική τρομοκρατία»: Δαιμονοποιώντας συνεχώς τους «εχθρούς» του, προκαλεί τυχαία βία από εξτρεμιστές υποστηρικτές ως μέσο άσκησης και προσπάθειας διατήρησης της πολιτικής εξουσίας.

Η έρευνα για την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου έδειξε ότι συνέπειες αυτής της τεχνικής σε μαζική κλίμακα—και αποκάλυψε περαιτέρω τη ρητή προθυμία του Τραμπ να καταφύγει σε αυτήν μετά την αποτυχία των προσπαθειών ανατροπής των εκλογών του 2020 μέσω του Κογκρέσου και των δικαστηρίων. Σύμφωνα με την ένορκη μαρτυρία του Κάσιντι Χάτσινσον, πρώην κορυφαίας βοηθού στον Λευκό Οίκο, Τραμπ προέτρεψε εν γνώσει τους ένοπλους υποστηρικτές να κατέβει στο Καπιτώλιο εκείνη την ημέρα και είχε ήθελε να ηγηθεί τους εκεί. Έκτοτε, ο Τραμπ έχει διαδώσει με επιτυχία τη χρήση υποκίνησης μεταξύ των ηγετών του GOP, όπως τεκμηρίωσα πρόσφατα.

Η επανάληψη σε διάφορα μέσα είναι το κλειδί για την τεχνική και αυξάνει την πιθανότητα βίας, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα από ειδικούς στην αξιολόγηση απειλών. Ο Τραμπ το έκανε τις τελευταίες εβδομάδες: Συνέχισε να στοχεύει διάφορες υπηρεσίες και άτομα χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα του Truth Social, ομιλίες σε πολιτικές συγκεντρώσεις και συνεντεύξεις στο Fox News και άλλα πιο περιθωριακά μέσα ενημέρωσης.

Και έχει χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα ζοφερή ρητορική. Σε συγκέντρωση της 3ης Σεπτεμβρίου στην Πενσυλβάνια, ο Τραμπ που ονομάζεται το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης «μοχθηρά τέρατα» και ο πρόεδρος Μπάιντεν «εχθρός του κράτους». Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης σε μια δεξιά ραδιοφωνική εκπομπή στις 15 Σεπτεμβρίου, ο ίδιος προβλεπόταν θα υπήρχαν «μεγάλα προβλήματα» στη χώρα εάν κατηγορούνταν από το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Δεν νομίζω ότι ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών θα το υποστήριζε», είπε στον παρουσιαστή Hugh Hewitt. Στο Truth Social, προώθησε ο Τραμπ ένα μιμίδιο QAnon που τον χαρακτηρίζει ως ηρωική εικόνα του τρελού κίνημα θεωρίας συνωμοσίας θεωρείται από το FBI ως εγχώρια τρομοκρατική απειλή. Αμέσως μετά, ο Τραμπ έδωσε μια αποκαλυπτική ομιλία σε μια συγκέντρωση στο Οχάιο όπου χρησιμοποίησε μουσική που παραπέμπει σε ένα θεματικό τραγούδι του QAnon, προτρέποντας φασιστικοί χαιρετισμοί από το πλήθος.

Ο Τραμπ έστειλε ξανά παρόμοια μηνύματα την Τετάρτη σε μια μακρά συνεδρίαση στο Μαρ-α-Λάγκο με τον παρουσιαστή του Fox News, Sean Hannity. Κληθείς από τον Hannity να σχολιάσει μια νέα μήνυση από τη Γενική Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Letitia James για φερόμενη οικονομική απάτη από τον Trump, ο πρώην πρόεδρος είπε στον κορυφαίο δικηγόρο της πολιτείας και στο επιτελείο της: «Με εξευτελίζουν συνεχώς, αυτούς τους ανθρώπους», είπε. . «Κάτι δεν πάει καλά με αυτούς. Πιστεύω πραγματικά ότι μισούν τη χώρα μας».

Η προσπάθειά του ειδικά να προκαλέσει αισθήματα περιφρόνησης μεταξύ των υποστηρικτών του δεν είναι τυχαία και αυξάνει τον κίνδυνο για βία. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Τραμπ δήλωσε ότι ο ομοσπονδιακός δικαστής που ενέκρινε το ένταλμα έρευνας για την κατάσχεση εξαιρετικά απόρρητων εγγράφων που κρύβονταν στο Μαρ-α-Λάγκο «ανέλαβε την υπόθεση» επειδή «μισούσε τον Τραμπ». Ο πρώην πρόεδρος δαιμονοποίησε επίσης ηγέτες στη Διοίκηση Εθνικών Αρχείων και Αρχείων—η οποία έχει γίνει στοχευμένα με βιτριόλι από τότε που κυκλοφόρησαν τα νέα του Mar-a-Lago—λέγοντας στον Hannity ότι η υπηρεσία διοικείται από «μια ριζοσπαστική αριστερή ομάδα ανθρώπων». Σχετικά με τους ομοσπονδιακούς πράκτορες που μπήκαν στην κατοικία του, ο Τραμπ είπε ότι το FBI έχει «επιτεθεί» και είναι «τόσο φρικτό για τόσους πολλούς ανθρώπους» που γνωρίζει, και ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι οι πράκτορες εμφανίστηκαν στην «επιδρομή» οπλισμένοι με AK-47.

«Υπάρχει θέρμη σε αυτή τη χώρα», τόνισε ο Τραμπ στον Χάνιτι. «Αυτή η χώρα είναι τόσο κουρασμένη από αυτά τα πράγματα». (Ο γερουσιαστής Lindsey Graham έκανε ένα παρόμοιο θέμα πρόσφατα στο Fox, προβλέποντας ταραχές στους δρόμους εάν ο Τραμπ διωχθεί.)

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η αντιπρόεδρος της επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου, Λιζ Τσένι, προειδοποίησε ότι η ρητορική του Τραμπ για πιθανές κατηγορίες εναντίον του αντιπροσωπεύει μια «άμεση» και «αξιόπιστη» απειλή της βίας που θα έρθει. Ποια μορφή μπορεί να πάρει και πότε είναι εγγενώς απρόβλεπτη, χαρακτηριστικό της μεθόδου υποκίνησης, όχι σφάλμα.

Σε αντίθεση με μια άλλη αληθοφάνεια για τον Τραμπ – ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ναδίρ μαζί του – η ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας Juliette Kayyem έγραψε αυτή την εβδομάδα στο ατλαντικός ότι μπορεί στην πραγματικότητα να φτάνει στον πάτο: «Η απροκάλυπτη υιοθέτηση του QAnon δείχνει ότι του απομένουν λίγες εναλλακτικές πολιτικές στρατηγικές για να παίξει… Το μόνο που του έχει απομείνει είναι η βία ή η απειλή της».

Εάν οι επιλογές του Τραμπ για την προστασία του εαυτού του και τη διατήρηση της πολιτικής του επιρροής περιορίζονται πράγματι, αυτό προμηνύεται από το ότι υποδηλώνει ότι το κράτος δικαίου τελικά θα επικρατήσει. Αλλά η περαιτέρω υποκίνηση που αναμένεται από τον Τραμπ καθώς εξελίσσεται αυτή η διαδικασία και η αιματοχυσία και ο χάος που θα μπορούσαν να προκύψουν, είναι ένα άλλο θέμα.

Leave a Reply