Πώς ο Τζο Μπάιντεν έκανε τον πόλεμο στην Ουκρανία δώρο στη βιομηχανία φυσικού αερίου – Mother Jones

12
Πώς ο Τζο Μπάιντεν έκανε τον πόλεμο στην Ουκρανία δώρο στη βιομηχανία φυσικού αερίου – Mother Jones

Μάριος Λώλος/Xinhua μέσω ZUMA Press

Αυτή η ιστορία δημοσιεύτηκε αρχικά από το Κηδεμόνας και αναπαράγεται εδώ ως μέρος του Γραφείο κλίματος συνεργασία.

Τα ρωσικά τανκς και τα τεθωρακισμένα οχήματα μόλις είχαν αρχίσει να κυλούν στην Ουκρανία προτού δραστηριοποιηθεί η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ. Μια επιστολή εστάλη αμέσως στον Λευκό Οίκο, ζητώντας άμεση κλιμάκωση της παραγωγής και των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενόψει μιας αναμενόμενης ενεργειακής κρίσης.

ο γράμμα, με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου, μόλις μία ημέρα αφότου οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσαν την επίθεσή τους στην Ουκρανία, σημείωσε την «επικίνδυνη συγκυρία» της στιγμής πριν μπει σε μια λίστα αιτημάτων: περισσότερες γεωτρήσεις σε δημόσιες εκτάσεις των ΗΠΑ. την ταχεία έγκριση των προτεινόμενων τερματικών σταθμών εξαγωγής φυσικού αερίου· και πίεση στην Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας, μια ανεξάρτητη υπηρεσία, να δώσει το πράσινο φως σε εκκρεμείς αγωγούς φυσικού αερίου.

Μέχρι τον χειμώνα του 2022, θα πρέπει να υπάρχουν «εικονικοί διατλαντικοί αγωγοί φυσικού αερίου» που θα ρέουν από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, οραματίστηκαν οι συγγραφείς.

Έξι μήνες μετά την επιστολή, η εισβολή της Ρωσίας έχει σταματήσει και κατά τόπους υποχώρησε, αλλά η βιομηχανία φυσικού αερίου των ΗΠΑ έχει επιτύχει σχεδόν όλους τους αρχικούς της στόχους. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν υιοθέτησε ως πολιτική τις κύριες απαιτήσεις της βιομηχανίας φυσικού αερίου. Άνοιξαν το δρόμο για νέους αγωγούς και εξαγωγικές εγκαταστάσεις, δημιούργησαν μια νέα ομάδα εργασίας για να ενισχύσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ενέκριναν χρηματοδότηση 300 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσουν στην κατασκευή υποδομής φυσικού αερίου στην ήπειρο.

“Δεν μπορώ καν να αρχίσω να σας λέω πόσο έχει αλλάξει η δυναμική για εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες που ήθελαν να προωθήσουν τα έργα τους και απλώς δεν κατάφεραν να συνάψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια.” είπε ένας χαρούμενος Fred Hutchison, πρόεδρος της LNG Allies, του βιομηχανικού ομίλου που έστειλε την επιστολή, μόλις τρεις εβδομάδες αφότου ξεκίνησαν τόσο οι στρατιωτικές πιέσεις όσο και οι λόμπι.

Η ρητορική της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία αυτοχαρακτηρίστηκε ως βαθιά αφοσιωμένος στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, είχε «αλλάξει ουσιαστικά» μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, σημείωσε ο Hutchison. Η δημιουργία της ειδικής ομάδας εξαγωγών φυσικού αερίου από τον Μπάιντεν ήταν μια «άμεση απάντηση στην πρόταση που υποβλήθηκε από τους Συμμάχους LNG», καυχήθηκε η ομάδα τον Μάρτιο.

Αλλά η αγκαλιά του υγροποιημένου φυσικού αερίου -ή LNG, αερίου που έχει ψυχθεί στους -260F, μετατρέποντάς το σε υγρό που μπορεί να αποσταλεί στο εξωτερικό- ως πράξη περιφρόνησης προς τον Πούτιν έχει απογοητεύσει τους ακτιβιστές για το κλίμα που προειδοποιούν ότι θα κλειδώσει σε δεκαετίες εκπομπές που θερμαίνουν τον πλανήτη και ωθούν τον κόσμο πιο κοντά στην κλιματική καταστροφή.

«Το γεγονός ότι λίγες εβδομάδες μετά τη διατύπωση αυτών των αιτημάτων, ο Πρόεδρος Μπάιντεν μετέτρεπε τις επιθυμίες της βιομηχανίας σε πολιτική είναι ένα καταδικαστικό κατηγορητήριο εναντίον ενός προέδρου που είχε υποσχεθεί να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση», δήλωσε η Zorka Milin, ανώτερη σύμβουλος της Global Witness, η οποία μοιράστηκε νέα αναφορά για την κλιμάκωση στις υποδομές φυσικού αερίου με τον Guardian.

Ο Milin είπε ότι η αμερικανική βιομηχανία φυσικού αερίου «γλείφει τα χείλη της» κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προφανής συνθηκολόγηση του Μπάιντεν στη βιομηχανία φυσικού αερίου άνοιξε την πόρτα σε αυτές τις εταιρείες να συνεχίσουν να επωφελούνται από την πλάτη όσων υποφέρουν στην Ουκρανία, εκείνων που ζουν κοντά σε νέες υποδομές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και των εκατομμυρίων που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή. παγκοσμίως», πρόσθεσε.

LNG Allies, το οποίο είναι το λειτουργικό όνομα της Ένωσης ΥΦΑ των ΗΠΑ, αλλά δεν το κάνει δημόσια αποκαλύπτω μέλη ή δωρητές του, έχει σημειώσει μια σειρά από αξιοσημείωτες νίκες από την έναρξη του πολέμου. Η ομάδα ήθελε να επισπευσθούν έξι συγκεκριμένες αιτήσεις εξαγωγής φυσικού αερίου και μέσα σε τρεις εβδομάδες το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ παραχώρησε δύο από αυτάτο έργο Sabine Pass της Cheniere Energy στη Λουιζιάνα και η επιχείρηση Corpus Christi στο Τέξας.

Οι άδειες, οι οποίες επιτρέπουν στις δύο εγκαταστάσεις να εξάγουν 720 εκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα, θα λειτουργήσουν ως «σημαντικό στοιχείο για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια» βοηθώντας τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ανέφερε το υπουργείο, σημειώνοντας ότι οι αμερικανικές εξαγωγές LNG έχουν καθοριστεί να αυξηθεί επιπλέον 20 τοις εκατό μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο Χάτσισον σημάδεψε την είδηση ​​δηλώνοντας «δύο [licenses] κάτω και τέσσερα ακόμα!»

Μέχρι το τέλος Απριλίου, δύο ακόμη Είχαν εκδοθεί άδειες εξαγωγής LNG. «Τέσσερα κάτω και δύο ακόμα!» Οι Σύμμαχοι LNG αναφώνησαν σε ένα δελτίο τύπου. Οι νέοι τερματικοί σταθμοί αερίου έχουν διάρκεια ζωής που μετριέται σε δεκαετίες, η οποία ανταποκρίνεται σε συμφωνημένους κλιματικούς στόχους: δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας Καμία νέα υποδομή ορυκτών καυσίμων δεν μπορεί να κατασκευαστεί εάν ο κόσμος θέλει να αποφύγει την επικίνδυνη παγκόσμια θέρμανση.

Απτόητη, η κυβέρνηση Μπάιντεν το έκανε ορκίστηκε να προμηθεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που ισοδυναμεί με περίπου τη μισή ποσότητα φυσικού αερίου που καίει η Ισπανία κάθε χρόνο, έως το τέλος του 2022. Το Υπουργείο Ενέργειας δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς το νέο αέριο επιχειρήσεις που ταιριάζουν με τον στόχο του Μπάιντεν να μειώσει τις εκπομπές των ΗΠΑ στο μισό αυτής της δεκαετίας.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να στέλνουν LNG στο εξωτερικό μόλις το 2016, αλλά τώρα γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, ξεπερνώντας τους μακροχρόνιους ηγέτες των εξαγωγών Κατάρ και Αυστραλία. Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου καταρρέει στη λεκάνη Permian, μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Τέξας και το Νέο Μεξικό, πριν μεταφερθεί με αγωγούς και με τρένο στην ακτή του Κόλπου του Μεξικού, όπου ψύχεται και φορτώνεται στα πλοία. .

Τρεις υπό κατασκευή εξαγωγικές εγκαταστάσεις στην ακτή πρόκειται να εδραιώσουν περαιτέρω την αμερικανική κυριαρχία στον τομέα όταν θα είναι πλήρως λειτουργικές έως το 2025, στριμωγμένες σε ένα τοπίο ήδη πυκνό από διυλιστήρια πετρελαίου και εταιρείες πλαστικών που προκαλούν σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση και ο θόρυβος που πλήττει τους γύρω κατοίκους, κυρίως έγχρωμοι.

Μεγάλο μέρος της νέας υποδομής φυσικού αερίου δεν θα είναι λειτουργική για αρκετά χρόνια, κάτι που μπορεί να είναι πέρα ​​από το χρονοδιάγραμμα της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας που έχει συμπιέσει τις προμήθειες και προκάλεσε εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου. Τόσο πολλές εξαγωγές LNG σχεδιάζονται ή υπό κατασκευή, προσθέτοντας περίπου το ήμισυ της συνολικής παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, που πιθανότατα θα προκαλέσει αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου για τους εγχώριους Αμερικανούς χρήστες, σύμφωνα με τον Clark Williams-Derry, αναλυτή στο Institute for Energy Economics. και Χρηματοοικονομική Ανάλυση.

«Αρχίζει να καταναλώνει την ποσότητα φυσικού αερίου που είναι διαθέσιμη στους οικιακούς καταναλωτές», δήλωσε ο Williams-Derry. «Θα δούμε πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις εγχώριες τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Θα βλέπουμε τις επιπτώσεις για όσο διάστημα μπορεί να δει το μάτι».

Η κρίση στην Ουκρανία, ωστόσο, βοήθησε αρκετές εταιρείες LNG να σημειώσουν κέρδη φέτος. Η εξαγωγική εταιρεία Cheniere κέρδισε 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα σε μετρητά από τις δραστηριότητές της το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ η Sempra, μια εταιρεία υγροποίησης φυσικού αερίου, έχει οκταπλάσια αύξηση στις πωλήσεις LNG στην Ευρώπη.

Το φυσικό αέριο έχει διαφημιστεί εδώ και καιρό ως χρήσιμο «καύσιμο γέφυρας» για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς εκπέμπει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τον άνθρακα ή το πετρέλαιο και παρέχει ενέργεια για διαδικασίες όπως η κατασκευή χάλυβα που οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μπορούν ακόμη να διαχειριστούν. «Η επιλογή δεν είναι το φυσικό αέριο ή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυτή τη στιγμή – είναι το φυσικό αέριο ή ο άνθρακας. Αέριο μπορεί να βοηθήσει να οδηγήσει στο σπίτι αυτή τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο David Dismukes, ειδικός σε θέματα ενέργειας στο State University της Λουιζιάνα. «Τα νέα αυτή τη στιγμή θα γρασάρουν τους τροχούς για περισσότερη ανάπτυξη του LNG, καθώς πρόκειται να είναι ένας δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη».

Ωστόσο, η εξόρυξη, η μεταφορά και η υγροποίηση που απαιτούνται για τη δημιουργία LNG για εξαγωγή δημιουργεί σχεδόν τόσες εκπομπές όσες και η καύση του ίδιου του αερίου, σύμφωνα με ανάλυση του 2020 από το Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων (NRDC).

Το NRDC είπε ότι αυτές οι επιπλέον εκπομπές σημαίνουν ότι ο αντίκτυπος των αερίων θερμοκηπίου του LNG είναι «στην καλύτερη περίπτωση, μόνο μέτρια μικρότερος από αυτόν των άλλων ορυκτών καυσίμων». Ένα βασικό πρόβλημα είναι η γεώτρηση αερίου παράγει μεγάλη ποσότητα μεθανίουένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στην παγίδευση θερμότητας από το διοξείδιο του άνθρακα.

Οι υποστηρικτές του κλίματος υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, για να βοηθήσουν στην άρση των μελλοντικών κραδασμών των τιμών καθώς και στη μείωση των εκπομπών. «Η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη προτροπή για τον τερματισμό της παγκόσμιας εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο Milin. «Αντίθετα, μια ήδη πλούσια βιομηχανία προσπαθεί να αδράξει τη στιγμή και να αναγκάσει τον κόσμο να διπλασιάσει τα ίδια τα λάθη που μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση.

Leave a Reply