Στην Αμερική, το καθαρό νερό γίνεται πολυτέλεια – Mother Jones

6
Στην Αμερική, το καθαρό νερό γίνεται πολυτέλεια – Mother Jones

Getty

Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης: Εγγραφείτε δωρεάν Mother Jones Daily ενημερωτικό δελτίο και ακολουθήστε τις ειδήσεις που έχουν σημασία.

Δεν μπορώ να ξεχάσω για να ανάψετε τον βραστήρα πριν τον ύπνο. Το πρωί, θα χρειαστώ αυτό το νερό για να πλύνω τα χέρια μου και να βουρτσίσω τα δόντια μου. Τα υπόλοιπα θα τα φυλάξω προσεκτικά στο ψυγείο, μακριά από φως και βακτήρια. Είναι μια ρουτίνα που μοιράστηκα με τουλάχιστον 1.500 γείτονες – για το μεγαλύτερο μέρος μιας εβδομάδας – όταν τα βακτήρια E. coli μόλυναν το νερό της Δυτικής Βαλτιμόρης, φέρνοντας κινδύνους από στομαχικά σφάλματα έως θανατηφόρα νεφρική νόσο. Καλώς ήρθατε στη ζωή χωρίς καθαρό, τρεχούμενο νερό.

Σε όλη τη χώρα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιταχύνουν τις βλάβες που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες. Οι καταιγίδες χτυπούν παλιά δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, πολλά με μέρη που κατασκευάστηκαν πριν από έναν αιώνα ή περισσότερο για πολύ διαφορετικές κλιματικές συνθήκες. Οι πλημμύρες κατακλύζουν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, μερικές φορές μολύνοντας το νερό στην πηγή.

Οι αξιωματούχοι της Βαλτιμόρης εξακολουθούν να μην μπορούν να εντοπίσουν την αιτία, αλλά προκάλεσαν καταιγίδες τρομερές πλημμύρες εδώ τον Αύγουστο, και αυτό είναι μολυσμένο το νερό πριν. Τέτοιες καταιγίδες γίνονται πιο συχνές και λιγότερο προβλέψιμες, με πιθανή αιτία την κλιματική αλλαγή. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προκαλεί παράκτιες πλημμύρες ακόμα πιο επικίνδυνο, παρά τα σχέδια μετριασμού. Μια καταιγίδα του 2019 πλημμύρισε ακόμη και το λιμάνι μας περισσότερα από ένα εκατομμύριο γαλόνια λυμάτων. Και η Βαλτιμόρη απέχει πολύ από το μοναδικό παράδειγμα.

Το τρεχούμενο νερό είναι το παν, το οποίο δεν συνειδητοποιείς πλήρως μέχρι να το χάσεις. Ο πρωινός σας καφές; Εμφιαλωμένο ή προβρασμένο νερό. Κατοικίδια; Χρειάζονται και τα δικά τους εμφιαλωμένα ή βρασμένα. Ντους; Ωραία, αν κρατάτε το στόμα σας κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια. Αλλά αυτό είναι πιο δύσκολο για τα παιδιά και το CDC συνιστά τη χρήση εμφιαλωμένου ή βρασμένου νερού (ψύχεται πρώτα!) για το μπάνιο τους. Είστε ένας από τους λίγοι τυχεροί ποιος βρήκε βρεφικό γάλα σε σκόνη; Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε και εμφιαλωμένο νερό. Αλλά οι αξιωματούχοι της πόλης, αφού μας είπαν να κάνουμε ακριβώς αυτό, δημιούργησαν ακριβώς τρία σημεία παραλαβής εμφιαλωμένου νερού για όλους όσους κινδυνεύουν.

Αυτό είναι πιο πιθανό να ακούγεται οικείο εάν ζείτε σε έναν κατά κύριο λόγο μαύρο ή ιθαγενή ταχυδρομικό κώδικα. Στη Νεβάδα, μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι ο αριθμός των γηγενών οικογενειών χωρίς υδραυλικά εσωτερικού χώρου είναι στην πραγματικότητα αυξανόμενη, και παραμένουν κοινότητες ιθαγενών από τη Νότια Ντακότα μέχρι την Αλάσκα χωρίς καθόλου τρεχούμενο νερό. Οι κάτοικοι του Τζάκσον του Μισισιπή, άντεξαν σχεδόν δύο μήνες κάτω από μια ειδοποίηση βρασμού που άρθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Το σύστημα ύδρευσης του Τζάκσον υπόκειτο ήδη σε διάταγμα συναίνεσης της EPA του 2012. Οι σωλήνες και οι αποχετεύσεις του είναι γεμάτες σπασίματα, οδηγώντας σε προβλήματα αποχέτευσης που, παρά το διάταγμα, μόνο χειροτέρεψε. Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις τον Ιούλιο, που οδήγησαν σε πλημμύρες σε μια εγκατάσταση επεξεργασίας νερού, ήταν το τελευταίο ποτήρι. Μια σπασμένη αντλία άφησε χιλιάδες κατοίκους με μη πόσιμο νερό – ή καθόλου. Οι πέντε μέρες μου ήταν ένα αεράκι συγκριτικά.

Μεγάλο μέρος του ευρύτερου εθνικού συστήματος ύδρευσης εντοπίζεται σε τεράστια, κρατικά χρηματοδοτούμενα μεταπολεμικά αναπτυξιακά έργα ή μετασκευές για να ανταποκρίνονται στα νέα πρότυπα του Νόμου για το Καθαρό Νερό του 1972. Αλλά η διάρκεια ζωής ενός τυπικού φυτού πόσιμου νερού είναι 60 έως 70 χρόνια. Ένα 2020 κανω ΑΝΑΦΟΡΑ από την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών λέει ότι βρισκόμαστε σε μια «εποχή αντικατάστασης»: οι περισσότεροι σωλήνες πόσιμου νερού στη χώρα πρέπει να επισκευαστούν ή να αντικατασταθούν έως το 2040. Το 2019, διαπίστωσε η ASCE, θα χρειαζόμασταν 129 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσια χρηματοδότηση να παραμείνουν σε καλό δρόμο—αλλά «οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες για υποδομές ύδρευσης σε τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο ήταν περίπου 48 δισεκατομμύρια δολάρια», αφήνοντας ένα κενό σχεδόν διπλάσιο.

Το νερό, αποδεικνύεται, δεν μπορεί να ρέει εκτός και αν τα μετρητά ρέουν. Χρειάζεστε «συνεχή χρηματοδότηση, ώστε να μπορείτε να έχετε προγραμματίσει έργα», εξηγεί η Natalie Exum, επιστήμονας περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Έργα όπως η προστασία των πηγών νερού, η αξιόπιστη επεξεργασία του πόσιμου νερού και η εγκατάσταση νέων σωληνώσεων είναι ο τρόπος με τον οποίο οι κοινότητες αποφεύγουν τα αντιδραστικά έργα «ζωντανής βοήθειας» με τα οποία έχετε κολλήσει σε μια κρίση.

Πληρώνουμε ήδη υψηλό τίμημα για την αποεπένδυση. Περίπου έξι δισεκατομμύρια γαλόνια επεξεργασμένου νερού – φανταστείτε 9.000 πισίνες – χάνονται καθημερινά από σπασμένα δίκτυα νερού. Εν τω μεταξύ, από το 1977 έως το 2017, ομοσπονδιακές δαπάνες στις υποδομές νερού μειώθηκε από 63 τοις εκατό σε μόλις 9 τοις εκατό της συνολικής ανάγκης. Αλλο μελέτη διαπίστωσε ότι το κλείσιμο του χάσματος υποχρηματοδότησης των υδάτινων υποδομών περίπου 81 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 200 ​​δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική δραστηριότητα και έως και 1,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Η ίδια αρχή ισχύει και σε επίπεδο νοικοκυριού: εάν μπορείτε να ξοδέψετε εκ των προτέρων, θα είστε πολύ πιο ασφαλείς. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν. Σχεδόν από κάθε άποψη, ήμουν ασυνήθιστα προετοιμασμένη. Αφού παρακαλούσα τον ιδιοκτήτη μας για μήνες, πήρα ένα πλυντήριο πιάτων με κύκλο απολύμανσης — αλλά πολλοί γείτονες δεν το έκαναν, και έπρεπε να πλένουν τα πιάτα σε όσο βραστό νερό μπορούσαν. Έχω αναφέρει πάρα πολλές κλιματικές και υδάτινες καταστροφές για να μην κρατήσω ένα μεγάλο πακέτο εμφιαλωμένου νερού της Costco στο σπίτι και ο σύντροφός μου είναι γιος παρασκευαστών του Doomsday, επομένως έχουμε δοχεία και φίλτρα νερού στην ντουλάπα που είναι ασφαλή για τρόφιμα.

Αλλά το E. coli πρωτοεμφανίστηκε στο Sandtown-Winchester, μια σχεδόν εξ ολοκλήρου μαύρη γειτονιά που τώρα είναι περισσότερο γνωστή ως το σπίτι του Freddie Gray. Το ένα τρίτο των σπιτιών της σειράς είναι άδεια. το ένα τρίτο των ανθρώπων που ζουν εκεί είναι σε συνθήκες φτώχειας. Και η προετοιμασία έκτακτης ανάγκης δεν είναι πολύ φθηνή. (Το δημόσιο σχολείο όπου διδάσκει ο σύντροφός μου δεν χρειάστηκε να αλλάξει τίποτα – το νερό του ήταν ήδη μη ασφαλές, χάρη στους σωλήνες μολύβδου.)

Η λιτότητα γίνεται ακριβή νωρίτερα παρά αργότερα. Η διαβόητη κρίση νερού στο Flint του Μίσιγκαν ξεκίνησε με ένα σχέδιο εξοικονόμησης 5 εκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας τον ποταμό Flint την κύρια πηγή νερού της πόλης. Το κόστος του ήταν σχεδόν αδιανόητο: 626 εκατομμύρια δολάρια να βοηθήσει στη θεραπεία περίπου 20.000 παιδιών που εκτίθενται σε επικίνδυνα επίπεδα μολύβδου, 53 εκατομμύρια δολάρια μόνο σε νομικά έξοδα. Έπειτα, υπάρχουν οι κοινωνικές και οικονομικές αρνητικές επιπτώσεις – ανάμεσά τους, τα παιδιά που αντιμετωπίζουν εγκεφαλική βλάβη που βασίζεται στον μόλυβδο είναι πιο πιθανό να γεράσουν χειρότερες δουλειές, λιγότερα χρήματα και υψηλότερες πιθανότητες σύλληψης και ποινικοποίησης. Αυτό εξακολουθεί να αφήνει τη μη μετρήσιμη αξία της ανθρώπινης ζωής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του CDC, η δηλητηρίαση από μόλυβδο χαμηλού επιπέδου χρειάστηκε περίπου 1760 χρόνια υγιούς ζωής από τα παιδιά του Flint.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να καλύψει μερικές από τις υποκείμενες τρύπες. Ο νόμος για τις επενδύσεις υποδομής και τις θέσεις εργασίας προβλέπει χρηματοδότηση EPA για προγράμματα νερού ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πέντε χρόνια, τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην υποδομή νερού που έχει κάνει ποτέ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για ασφαλές πόσιμο νερό και άλλα 15 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντικατάσταση σωλήνων μολύβδου. Ακόμη και αυτό ωχριά δίπλα σε κάποιες από τις δαπάνες του λογαριασμού, και είναι μια σταγόνα σε ένα πηγάδι που εξαντλούμε εδώ και δεκαετίες. Αλλά οι δαπάνες του για το νερό περιλαμβάνουν δεσμεύσεις για τις υποεξυπηρετούμενες κοινότητες και εκείνες που κινδυνεύουν περισσότερο, δημιουργώντας τους περίπου 40.000 θέσεις εργασίας.

Η κρίση μας στη Βαλτιμόρη επικαλύπτεται όχι μόνο με εκείνη του Τζάκσον, αλλά με μια άλλη σε ένα δημόσιο συγκρότημα κατοικιών στο Μανχάταν, όπου 2.600 άνθρωποι έμειναν οκτώ ημέρες χωρίς νερό μετά τώρα αμφισβητούμενες δοκιμές έφεραν στην επιφάνεια αρσενικό. Ένα μήνα νωρίτερα, 130.000 κάτοικοι του Μίσιγκαν πέρασαν μια καυτή μέρα του Αυγούστου χωρίς νερό όταν ένα κεντρικό δίκτυο απέτυχε. Όλα τα στοιχεία δείχνουν την πιθανότητα να βλέπουμε περισσότερες ειδοποιήσεις βρασμού και διακοπές του συστήματος κάθε χρόνο.

Οι αστοχίες νερού και οι φυσικές καταστροφές συνδέονται στενά, μια από τις πολλές σχέσεις που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το κλίμα και τις υποδομές χωριστά — ή να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία χωρίς μεγάλες επενδύσεις και στα δύο. «Θέλετε αυτές οι ειδοποιήσεις για το νερό να είναι βραχύβιες, ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε την εμπιστοσύνη του κοινού», λέει ο Exum, ο περιβαλλοντικός επιστήμονας. «Όμως όσο πιο συχνά συμβαίνει, τόσο πιο δύσκολο είναι να εμπιστευτείς το σύστημα».

Leave a Reply