Τι είναι ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος και γιατί τον χρειάζομαι;

5
Τι είναι ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος και γιατί τον χρειάζομαι;

Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να γεμίσει ο υπολογιστής σας, επομένως μια εξωτερική μονάδα δίσκου μπορεί να παρέχει τον επιπλέον χώρο που απαιτείται για να βοηθήσει στην αποθήκευση όλου του ψηφιακού περιεχομένου σας. Με την αύξηση του αριθμού των λύσεων αποθήκευσης που βασίζονται σε σύννεφο που διατίθενται πλέον στη σημερινή αγορά, θέλαμε να συζητήσουμε πώς ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος εξακολουθεί να έχει πολλές ευεργετικές χρήσεις.

Προτού αρχίσουμε να εξετάζουμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη λύση αποθήκευσης στη σύγχρονη πληροφορική, συνεχίστε να διαβάζετε για να κατανοήσετε ποιος είναι ο ρόλος του εξωτερικού σκληρού δίσκου και ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας δίσκου.

Τι είναι ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος;

Αν και οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι είναι διαθέσιμοι σε διαφορετικές χωρητικότητες αποθήκευσης, συνδέονται όλοι με έναν υπολογιστή ακριβώς όπως υποδηλώνει το όνομα – εξωτερικά.

Για να το θέσω απλά, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος, γνωστός και ως φορητός σκληρός δίσκος, είναι μια συσκευή που συνδέεται στο εξωτερικό ενός υπολογιστή μέσω μιας σύνδεσης USB που χρησιμοποιείται συχνά για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας υπολογιστών ή ως φορητή λύση αποθήκευσης.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας εσωτερικής μονάδας και μιας εξωτερικής μονάδας;

Η κύρια διαφορά μεταξύ μιας εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας δίσκου έγκειται τελικά στην τοποθεσία. Ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος είναι μια συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο μηχάνημά σας για να παρέχει σχεδόν άμεσο χώρο αποθήκευσης, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξετε την εσωτερική αποθήκευση του υπολογιστή σας και να κάνετε αναβαθμίσεις. Οι εξωτερικές μονάδες δίσκου είναι φορητές συσκευές αποθήκευσης που χρησιμοποιούνται συνήθως για την αποθήκευση δεδομένων όπως φωτογραφίες, βίντεο και έγγραφα.

Ενώ οι εσωτερικοί σκληροί δίσκοι, από την άλλη πλευρά, χρειάζονται για να λειτουργούν όλοι οι υπολογιστές ως λειτουργικά συστήματα και σε αυτούς συνήθως προεγκατεστημένο σημαντικό λογισμικό. Αν και είναι δυνατό να αφαιρέσετε την εσωτερική μονάδα δίσκου για να την αντικαταστήσετε, είναι ευκολότερο για τους χρήστες να επενδύσουν σε έναν φορητό εξωτερικό σκληρό δίσκο για να αυξήσουν τη χωρητικότητα του φορητού υπολογιστή ή του υπολογιστή τους.

Το κύριο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι μια εσωτερική μονάδα δίσκου είναι ενσωματωμένη στον υπολογιστή σας, ενώ οι εξωτερικές μονάδες δίσκου όχι.

Γιατί χρειάζομαι έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο;

Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι είναι μεταβιβάσιμες, εύχρηστες συσκευές που μπορούν να παρέχουν άμεση αποθήκευση όποτε χρειαστεί να αποκτήσετε πρόσβαση. Η χρήση ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου είναι τόσο απλή όσο απλά να συνδέσετε το ένα άκρο του καλωδίου στον υπολογιστή σας και το άλλο άκρο στη μονάδα δίσκου.

Το καλύτερο πλεονέκτημα της κατοχής μιας εξωτερικής μονάδας δίσκου είναι ότι είναι εξαιρετικά φορητές – μπορούν να συνδεθούν με πολλούς υπολογιστές και σας επιτρέπουν να έχετε μαζί σας μεγάλο χώρο αποθήκευσης ανεξάρτητα από την τοποθεσία σας.

Άρα, βρίσκετε τον εαυτό σας να εξαντλείται ο αποθηκευτικός χώρος στον φορητό υπολογιστή σας; Ή μήπως θέλετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας σημαντικών δεδομένων; Τότε αξίζει να σκεφτείτε να επενδύσετε σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Από τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων έως τη φορητότητα, έχουμε επισημάνει αρκετούς λόγους για τους οποίους μπορεί να χρειαστείτε ένα:

Θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας οποιωνδήποτε δεδομένων

Έχοντας ένα εξωτερικός σκληρός δίσκος θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων που έχετε στον υπολογιστή ή τον φορητό υπολογιστή σας. Ένα ατύχημα μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, είτε αυτό περιλαμβάνει την κατά λάθος πτώση του φορητού υπολογιστή σας κατά τη διάρκεια της μετακίνησης προς την εργασία σας, ένα κύμα ρεύματος που μπορεί να ανατινάξει μια ασφάλεια, ένα ποτό που χύθηκε ή μια δυσλειτουργία του υπολογιστή, υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν στο υπολογιστή όταν δεν το περιμένεις. Επομένως, είναι ωφέλιμο να ενημερώσετε τυχόν δεδομένα που έχετε για να αποφύγετε να χάσετε οτιδήποτε σημαντικό.

Παρόλο που θα μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των περισσότερων από τα πράγματα σας μέσω του cloud, υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα για να το κάνετε αυτό, συμπεριλαμβανομένων πιθανών μηνιαίων δαπανών και ανώτατων ορίων δεδομένων.

Θα διατηρεί πάντα την ιδιοκτησία των δεδομένων σας

Όταν δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων του υπολογιστή σας σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, τότε θα διατηρείτε πάντα την ιδιοκτησία αυτών των φωτογραφιών, εγγράφων και βίντεο.

Πολλοί άνθρωποι θα πιστεύουν ότι αυτό εξακολουθεί να ισχύει όταν χρησιμοποιούν υπηρεσίες όπως το Google Drive, ωστόσο, όταν διαβάζετε τα ψιλά γράμματα θα συνειδητοποιήσετε ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Όταν ανεβάζετε όλες αυτές τις πληροφορίες στους διακομιστές, η εταιρεία που κατέχει την υπηρεσία cloud θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα δεδομένα σας με διάφορους διαφορετικούς τρόπους για οποιονδήποτε λόγο θέλει. Φυσικά, η Google δεν θα μπορεί να τραβήξει τις φωτογραφίες των διακοπών σας και να τις διεκδικήσει ως δικές της, αλλά μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς – και όλα αυτά επειδή συμφωνήσατε όταν αποφασίσατε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες της.

Περισσότερη φορητότητα και πρόσβαση σε δεδομένα όταν είστε εκτός σύνδεσης

Με μια εξωτερική μονάδα δίσκου, έχετε πολύ μεγαλύτερη φορητότητα και πρόσβαση σε οτιδήποτε υπάρχει στον υπολογιστή σας ακόμα κι αν δεν είστε συνδεδεμένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή το μέγεθος των εξωτερικών σκληρών δίσκων είναι πολύ μικρότερο από ό,τι ήταν στο παρελθόν.

Επομένως, έχετε τη δυνατότητα να τα πετάξετε μέσα στο σακίδιό σας και να τα πάρετε μαζί σας ανεξάρτητα από το πού ταξιδεύετε. Τελικά, εάν λείπετε από το διαδίκτυο για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα εξακολουθείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα πράγματα που είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή σας. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα όταν κάνετε διακοπές σε μια ξένη χώρα, επειδή η σύνδεση Wi-Fi μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή. Εφόσον έχετε μαζί σας τον εξωτερικό σκληρό δίσκο, τότε θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που ενδέχεται να βρίσκονται στον υπολογιστή σας, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε.

Τα αρχεία θα είναι πολύ πιο ασφαλή από τις υπηρεσίες που βασίζονται σε cloud

Εάν χρησιμοποιείτε εξωτερικό σκληρό δίσκο, τα αρχεία σας θα είναι πολύ πιο ασφαλή από το να βασίζεστε σε υπηρεσίες που βασίζονται σε cloud.

Είναι σημαντικό να σκεφτείτε όλους τους κινδύνους που υπάρχουν κατά την πρόσβαση στα δεδομένα σας μέσω της αποθήκευσης cloud σε έναν δημόσιο υπολογιστή. Μπορεί να εκτελούνται διάφορα spyware, keylogger και κακόβουλο λογισμικό στο παρασκήνιο ή ακόμα και το ιστορικό περιήγησής σας και τα cookie μπορούν να αποθηκευτούν σε δημόσιο υπολογιστή. Επιπλέον, ανάλογα με το πού βρίσκεστε, υπάρχει ο κίνδυνος οι άνθρωποι να κάνουν σέρφινγκ στους ώμους ώστε να μπορούν να κοιτάξουν την οθόνη του υπολογιστή σας ή ίσως ακόμη και να ξεχάσετε να αποσυνδεθείτε από τον προσωπικό σας λογαριασμό.

Με την αύξηση του αριθμού των ατόμων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, έρχεται και η αύξηση των διαδικτυακών χάκερ. Κάθε φορά που αποθηκεύετε δεδομένα στο διαδίκτυο, είστε επιρρεπείς σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Αν και οι περισσότεροι πάροχοι cloud έχουν ισχυρά μέτρα ασφαλείας, οι χάκερ χρησιμοποιούν πλέον προηγμένη τεχνολογία για να εισβάλουν στον λογαριασμό σας, επομένως είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί ως προς τα δεδομένα που αποθηκεύετε στο διαδίκτυο.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τυχόν χρεώσεις τόσο λιγότερο δαπανηρές

Είναι λιγότερο δαπανηρό να έχετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, καθώς δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για τυχόν μηνιαίες χρεώσεις για περισσότερο χώρο αποθήκευσης στο σύννεφο. Τις περισσότερες φορές, για να αποθηκεύσετε περισσότερα δεδομένα ή έγγραφα στο cloud, απαιτείται να πληρώσετε περισσότερα χρήματα για περισσότερο χώρο αποθήκευσης. Είναι πολύ πιο οικονομικό για εσάς να αγοράσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Στην πραγματικότητα, επειδή οι άνθρωποι δεν τα χρησιμοποιούν τόσο πολύ, το κόστος μειώνεται συνεχώς.

Παρόλο που η αρχική πληρωμή μπορεί να φαίνεται ακριβή, τουλάχιστον δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για μια επαναλαμβανόμενη χρέωση με έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Πιο αξιόπιστη από την αποθήκευση cloud

Ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος θα είναι πολύ πιο αξιόπιστος από την αποθήκευση cloud. Τι γίνεται αν χρειάζεστε πρόσβαση στα αρχεία σας πριν από μια μεγάλη συνάντηση, αλλά ο πάροχος cloud αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ιστότοπό του; Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια πρόσβασης στα προσωπικά σας αρχεία δεν είναι στα χέρια σας. Η ανάθεση ευθύνης για τα δεδομένα σας σε διαδικτυακές υπηρεσίες είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα στη χρήση του cloud.

Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία μπορεί να βασίζεστε στον αποθηκευτικό χώρο cloud, όπως μια ζωτικής σημασίας παρουσίαση για την εργασία, μια κράτηση ξενοδοχείου ή η επιχειρηματική ροή εργασιών για την εταιρεία σας. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε αυτά τα πράγματα όταν τα χρειάζεστε περισσότερο, τότε μπορεί να σας δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η εταιρεία σας βασίζεται σε εσάς για να κάνετε κάτι για αυτήν, αλλά δεν έχετε πρόσβαση στα αρχεία που χρειάζεστε. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως συμβεί κάποιο από αυτά τα προβλήματα στον εξωτερικό σας σκληρό δίσκο. Ουσιαστικά, το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να συνδέσετε την εξωτερική μονάδα δίσκου στον υπολογιστή που χρησιμοποιείτε και τα δεδομένα σας θα είναι στα χέρια σας.

Εξωτερικός σκληρός δίσκος δίπλα σε φορητό υπολογιστή |  Φωτογραφία: Ibrahim Rifath μέσω Unsplash

Εξωτερικός σκληρός δίσκος δίπλα σε φορητό υπολογιστή | Φωτογραφία: Ibrahim Rifath μέσω Unsplash

Ψάχνετε για την καλύτερη λύση αποθήκευσης; Στη συνέχεια, κατευθυνθείτε στον ιστότοπό μας τώρα για να δείτε την πλήρη γκάμα εξωτερικών σκληρών δίσκων.

Βιογραφικό συγγραφέα: Ο Kevin Gardner αποφοίτησε με πτυχίο στην Επιστήμη Υπολογιστών και MBA από το UCLA. Εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων για την BusinessTechSolutions όπου βοηθά τις εταιρείες να ενσωματώσουν την τεχνολογία για να βελτιώσουν την απόδοση.

Leave a Reply