Το “Shu Up and Work” δεν είναι ένα σχέδιο για την κλιματική καταστροφή – Mother Jones

9
Το “Shu Up and Work” δεν είναι ένα σχέδιο για την κλιματική καταστροφή – Mother Jones

Paul Zinken/Picture Alliance/Getty

Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης: Εγγραφείτε δωρεάν Mother Jones Daily ενημερωτικό δελτίο και ακολουθήστε τις ειδήσεις που έχουν σημασία.

Όταν η Amazon δεν το έκανε άφησε μια ομάδα εργαζομένων στην αποθήκη να σταματήσουν τις βάρδιές τους σε μια θανατηφόρα καταιγίδα, τα αποτελέσματα ήταν προβλέψιμα — και δεν ήταν η πρώτη φορά. Ο εκπρόσωπος Cori Bush (D-Mo.) θέλει να το κάνει το τελευταίο.

Ο Μπους, πρωτοετής φοιτητής του House, του οποίου η περιφέρεια εκτείνεται σε όλη την περιοχή του Σεντ Λούις, εισάγει ένα νομοσχέδιο για την προστασία των εργαζομένων με επίκεντρο το κλίμα, με κίνητρο έναν ανεμοστρόβιλο του Δεκεμβρίου που σκότωσε δύο ψηφοφόρους. Ήταν μεταξύ των έξι εργαζομένων που σκοτώθηκαν από την κατάρρευση αποθήκης της Amazon στο Ιλινόις, όπου, σύμφωνα με τον α αγωγή που κατατέθηκε από μια από τις οικογένειές τους, οι διευθυντές είπαν στους υπαλλήλους ότι θα απολυθούν αν τραπούν σε φυγή. Οι ερευνητές της Διοίκησης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία εντόπισαν άλλα ζητήματα με την εγκατάσταση και το σχέδιο ανεμοστρόβιλου της, αλλά δεν βρήκαν την εταιρεία υπεύθυνη για τους θανάτους, ούτε επέβαλαν κανενός είδους ποινή. Δεν υπάρχει ομοσπονδιακός νόμος ή κανονισμός που να σημαίνει ότι η αποθήκη έπρεπε να κλείσει ή ότι η εταιρεία δεν μπορούσε να απολύσει το προσωπικό που έφευγε για να βρει καταφύγιο. Το νομοσχέδιο του Μπους θα έδινε πλήγμα σε αυτό, διασφαλίζοντας την προστασία της εργασίας των εργαζομένων και την επείγουσα άδεια μετ’ αποδοχών κατά τη διάρκεια ενός ευρέος φάσματος κλιματικών καταστροφών.

Το ποσοστό σοβαρών τραυματισμών των εγκαταστάσεων της Amazon είναι 40 τοις εκατό υψηλότερα από μια μέση αμερικανική αποθήκη. (Τα προγράμματα οδήγησης της σύμβασης επίσης πληγώνονται και πεθαίνουν δυσανάλογα συχνά.) Οι νυν και πρώην υπάλληλοι έχουν επικρίθηκε της εταιρείας χειρισμός των αξιώσεων αποζημίωσης των εργαζομένωνπολλοί χαρακτηρίζουν τη διαδικασία ως παραπάτημα ή ισχυρισμό αντίποινα μετά την υποβολή αξιώσεων τραυματισμού. Η νομοθεσία, με τίτλο Νόμος για την ασφάλεια των εργαζομένων σε κλιματικές καταστροφές, απαγορεύει στους εργοδότες να απολύουν εργαζομένους που αποχωρούν κατά τη διάρκεια απειλητικών για τη ζωή κλιματικών φαινομένων.

Οι ανεμοστρόβιλοι που προκάλεσαν το νομοσχέδιο ήταν μέρος ενός συστήματος καταιγίδας που σάρωσε τη Midwest πέρυσι. Στα 90 θύματά του περιλαμβάνονται και οι έξι εργάτες της Amazon στο Ιλινόις και άλλοι οκτώ σε ένα εργοστάσιο στο Κεντάκι που διευθύνεται από διαφορετική εταιρεία. Καθώς οι σειρήνες ανεμοστρόβιλων ήχησαν, και παρά την αδύναμη προστασία που πρόσφεραν και τα δύο κτίρια, όλα φέρεται να τους είπαν ότι θα απολύονταν αν δεν συνέχιζαν να εργάζονται. Μια έρευνα του OSHA στην αποθήκη της Amazon εντόπισε πολλούς παράγοντες κινδύνου, αλλά δεν βρήκε νομικές παραβάσεις και δεν επέβαλε κυρώσεις.

Το νομοσχέδιο του Μπους εγγυάται άδεια με αποδοχές δύο εβδομάδων για όσους δεν μπορούν να εργαστούν μετά από μια κλιματική καταστροφή, είτε τραυματίστηκαν, είτε αναγκάστηκαν να μετεγκατασταθούν, είτε αντιμετωπίζουν κλείσιμο σχολείων είτε φροντίζουν συγγενείς που έχουν πληγεί. Οι εργοδότες θα τιμωρούνται επειδή αρνούνται να πληρώσουν το προσωπικό που έφυγε ή έχασε τη δουλειά σε μια καταστροφή.

Οποιοδήποτε γεγονός που σχετίζεται με το κλίμα με πιθανότητα μεγάλης απώλειας ανθρώπινων ζωών θα πληρούσε τα κριτήρια του νομοσχεδίου, συμπεριλαμβανομένων των σεισμών, των πλημμυρών, των κυμάτων καύσωνα, των τυφώνων, των ισχυρών χιονοθύελλων, των ανεμοστρόβιλων, των τσουνάμι, των αποτυχιών των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και των πυρκαγιών. Επιβάλλει πρόστιμο στους παραβάτες βάσει του νόμου περί δίκαιων προτύπων εργασίας, εφαρμόζοντας την υφιστάμενη ποινή για κλοπή μισθού: πρόστιμο 10.000 $, μικρή αλλαγή ακόμη και σε μια εταιρεία ενός κλάσματος του μεγέθους της Amazon.

Αυτό μπορεί να μην φαίνεται μεγάλος αποτρεπτικός παράγοντας – δεν είναι – αλλά η εγγυημένη προστασία των αμοιβών, μαζί με κάποια νομική λογοδοσία, θα μπορούσε να σώσει τις ζωές και τα εισοδήματα εκατομμυρίων Αμερικανών. Όπως έχω αναφέρει, η κλιματική κρίση κάνει πολλές από τις δουλειές μας πιο θανατηφόρες, σε κάθε είδους βιομηχανίες, και φορείς όπως ο OSHA έχουν σε μεγάλο βαθμό στερηθεί (ή αφαιρεθεί) τις εξουσίες που θα τους επέτρεπαν να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τις πιο επικίνδυνες συνέπειές του.

Η Amazon, ειδικότερα, έχει τεκμηριωμένη ιστορία να ρίχνει τους εργαζομένους στο δρόμο της Μητέρας Φύσης για μικροσκοπικά κέρδη. Το 2018, δύο από τους υπαλλήλους της ήταν σκοτώθηκε στη Βαλτιμόρη όταν ανεμοστρόβιλος κατέρρευσε τοίχο αποθήκης. Οι εργαζόμενοι έπρεπε να οδηγήσουν και να εργαστούν στις εγκαταστάσεις της στη Νέα Υόρκη, καθώς η τροπική κατάθλιψη Ida στοίχισε 14 ζωές. πυροδοτώντας μεγάλες διαμαρτυρίες. Πριν από λιγότερο από ένα μήνα, ένας εργαζόμενος στο New Jersey της Amazon πέθανε σε κύμα καύσωνα ενώ αγωνιζόταν για να εκπληρώσει τη βιασύνη της Prime Day. (Αμαζόνα κατηγορούμενος μια «προσωπική ιατρική κατάσταση» και απώθηση νερού και σνακ.)

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν προστασίες που να υποστηρίζουν την ασφάλεια της εργασίας», είπε ο Μπους είπε στον Αναχαιτίζω«ούτε άδεια με αποδοχές λόγω απώλειας εργασίας λόγω κλιματικής καταστροφής». Ο νέος λογαριασμός της, είπε, θα διασφάλιζε ότι καθώς οι κλιματικές καταστροφές γίνονται όλο και πιο συχνές, η ασφάλεια των εργαζομένων δεν παρεμποδίζεται από τα αφεντικά τους».

Leave a Reply