Υπερβόρεια στην ακτή π.Χ., οι ιθαγενείς φύλακες περιπολούν στα άγρια ​​άγρια ​​τους προγονικά – Mother Jones

7
Υπερβόρεια στην ακτή π.Χ., οι ιθαγενείς φύλακες περιπολούν στα άγρια ​​άγρια ​​τους προγονικά – Mother Jones

Μια «πνευματική αρκούδα» στο τροπικό δάσος Great Bear της Βρετανικής Κολομβίας.Ken Canning/Getty Images

Αυτή η ιστορία δημοσιεύτηκε αρχικά από Atlas Obscura και αναπαράγεται εδώ ως μέρος του Γραφείο κλίματος συνεργασία.

Κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό έτρεχε ντίζελ από μια ρωγμή στο βυτιοφόρο, σταθμευμένο σε ένα παλιό κονσερβοποιείο στην όχθη του Rivers Inlet, ένα φιόρδ περίπου 300 μίλια βόρεια του Βανκούβερ στην καρδιά της Επικράτειας των Πρώτων Εθνών Wuikinuxv. Μέχρι να παρατηρήσει κάποιος, περισσότερα από 2.000 γαλόνια καυσίμου είχαν διαρρεύσει στην ακτή και σε μια πλωτή οδό γεμάτη καβούρι, σολομό και κεριά που ωοτοκούσαν.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2021, μέσα σε μια ώρα από την ειδοποίηση για την επικείμενη καταστροφή, μέλη του προγράμματος Wuikinuxv Coastal Guardian Watchmen έφτασαν στη σκηνή, αξιολογώντας και περιορίζοντας τη διαρροή. Την επόμενη μέρα, συνάδελφοι κηδεμόνες από το γειτονικό Έθνος Heiltsuk ήρθαν με προμήθειες και πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό. Όταν οι επαρχιακοί αξιωματικοί εμφανίστηκαν τρεις ημέρες αργότερα, το 90 τοις εκατό της περιοχής διαρροής είχε ήδη περιοριστεί.

Δεν είναι ασυνήθιστο για επαρχιακούς ή ομοσπονδιακούς αξιωματούχους να καθυστερούν σε μια κρίση κατά μήκος της κεντρικής ακτής της Βρετανικής Κολομβίας, όπου οι δρόμοι είναι σπάνιοι και ο καιρός ασταθής. Κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης πετρελαιοκηλίδας το 2016, χρειάστηκαν τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης 34 ώρες για να ξεκινήσουν τον μετριασμό. Όταν ένα πορθμείο βυθίστηκε το 2006, μέλη του Gitga’at Nation έσωσαν 99 εγκλωβισμένους επιβάτες στη μέση της νύχτας, πολύ πριν φτάσει εκεί η ακτοφυλακή. Όταν οι φάλαινες που απειλούνται με εξαφάνιση μπλέκονται σε αλιευτικά εργαλεία, μερικές φορές περνούν ολόκληρες μέρες πριν φτάσουν οι ειδικοί της Fisheries and Oceans Canada.

Εδώ, στο τροπικό δάσος της Μεγάλης Αρκούδας – μια τεράστια περιοχή με παλιόφυτα δάση και παγωμένα φιόρδ που φιλοξενούν εμβληματικά ζώα, όπως λύκους, φάλαινες και αρκούδες από φαντάσματα – η πρακτική διαχείριση ήταν πάντα τρόπος ζωής για τους ιθαγενείς που το αποκαλούν Σπίτι. Τώρα, χάρη σε μια νέα συμφωνία συνδιαχείρισης με τη Βρετανική Κολομβία, την πρώτη φορά που μια καναδική κυβέρνηση μοιράζεται την εξουσία με οποιοδήποτε First Nation, αυτή η διαχείριση θα έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Οι ακτοφύλακες περιπολούν τις απόκρημνες ακτές της περιοχής, όπου η βοήθεια από ομοσπονδιακές ή επαρχιακές υπηρεσίες μπορεί να πάρει μέρες για να φτάσει.

Παράκτια πρώτα έθνη

Για χρόνια, ένα κενό εξουσίας στο τροπικό δάσος της Μεγάλης Αρκούδας δεν αποτελούσε πρόβλημα μόνο κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Συχνά υποστελεχωμένες και ξεπερασμένες από την τεράστια κλίμακα και την απομακρυσμένη περιοχή της περιοχής, οι κυβερνητικές υπηρεσίες βασίζονται εδώ και καιρό σε ετήσια επίσκεψη ή εναέριες έρευνες για την επιβολή των κανονισμών και τη συλλογή δεδομένων. Ο Douglas Neasloss, επικεφαλής σύμβουλος και διευθυντής διαχείρισης του έθνους Kitasoo/Xai’Xais, λέει ότι η κοινότητά του σπάνια έβλεπε εκπροσώπους στο έδαφος.

«Παρακολουθούσαμε… απογοητευμένοι», λέει ο Neasloss, ενθυμούμενος μια εποχή πριν από 20 χρόνια όταν η λαθροθηρία και η παράνομη υλοτομία ήταν ανεξέλεγκτα στην επικράτειά τους. «Έτσι αγοράσαμε μια βάρκα και πιάσαμε δουλειά».

Το έθνος Kitasoo/Xai’Xais και άλλοι στην περιοχή αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν μια ασυνήθιστη ελευθερία. Σε αντίθεση με άλλα μέρη του Καναδά, οι συνθήκες για την επικράτεια δεν έγιναν ποτέ διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των περισσότερων Πρώτων Εθνών στη Βρετανική Κολομβία, πράγμα που σημαίνει ότι τα Έθνη δεν χρειαζόταν να ζητήσουν την άδεια κανενός για να συνεχίσουν να φροντίζουν τη γη, όπως έκαναν για περισσότερα από 10.000 χρόνια .

Ήταν έξω από αυτήν την ad hoc προσπάθεια να σταματήσει το κύμα της παράνομης δραστηριότητας που ξεκίνησε επίσημα το πρόγραμμα παράκτιας φύλαξης το 2005. Από τότε, οκτώ Έθνη έχουν αναπτύξει το δικό τους πρόγραμμα φύλακα, περιπολώντας τα παραδοσιακά ύδατά τους ενώ εργάζονται σε περιοχές για τη διατήρηση και την υποστήριξη για την αφθονία των φυσικών πόρων και της άγριας ζωής της περιοχής.

Αλλά δεν ήταν μια άμεση επιτυχία. «Πολλοί άνθρωποι δεν ήξεραν ποιοι ήμασταν ή τι κάναμε εκεί έξω», θυμάται ο Ernie Tallio, ο διευθυντής του Guardian Watchmen για το Nuxalk First Nation.

Ο Brady Stjerneberg, πρώην κηδεμόνας Kitasoo/Xai’Xais, θυμάται ότι κατά τα πρώτα του χρόνια στη δουλειά, είδε «ένα επίπεδο απόλυσης», από ανθρώπους που συνάντησε. «Θα ήταν κάπως σαν «τι εξουσία έχεις πραγματικά;» Η προσθήκη στολών και σκαφών με τα διακριτικά του προγράμματος κέρδισε τους φύλακες αξιοπιστία μεταξύ των ντόπιων και των επισκεπτών, και με τα χρόνια ο Stjerneberg λέει ότι οι συμπεριφορές έχουν βελτιωθεί. «Η συνεχής παρουσία στο νερό το βοήθησε πολύ».

Από τότε που άρχισαν να παρακολουθούν το 2010, οι κηδεμόνες, οι οποίοι αριθμούν μεταξύ 40 και 50 σε ένα δεδομένο έτος, πέρασαν περισσότερες από 40.000 ώρες σε περιπολία, επιβάλλοντας ομοσπονδιακούς και επαρχιακούς νόμους —πράγματα όπως η κατάσχεση παράνομων παγίδων καβουριών και η τεκμηρίωση εγκαταλελειμμένων σκαφών— καθώς και Οι αυτόχθονες νόμοι, για παράδειγμα, κρατούν τους βαρκάδες μακριά από σημαντικές πολιτιστικά και πνευματικές περιοχές και καταπολεμούν το κυνήγι τροπαίων.

Αλλά η δουλειά των κηδεμόνων δεν είναι μόνο να εξοντώνουν ανθρώπους που κάνουν κακά πράγματα. «Δεν είμαστε εκεί έξω για να λέμε στους ανθρώπους να χαθούν. Έχει να κάνει με το να τους καλωσορίσουμε και να τους εκπαιδεύσουμε», λέει ο Stjerneberg.

Οι φύλακες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο βοηθώντας τους επισκέπτες να έχουν μια θετική εμπειρία, μυώντας τους στην τοπική χλωρίδα και πανίδα και ασφαλείς τρόπους αλληλεπίδρασης μαζί τους.

Κάθε χρόνο, 40 έως 50 κηδεμόνες είναι υπεύθυνοι για την καθημερινή διαχείριση περίπου 30.000 τετραγωνικών μιλίων ορεινού εδάφους και εκατοντάδων μιλίων ακτών.

Παράκτια πρώτα έθνη

Οι ίδιοι οι φύλακες δεν είναι άτρωτοι στα θαύματα του τροπικού δάσους της Μεγάλης Αρκούδας. Ο Ivan Robinson, ένας νέος κηδεμόνας Kitasoo/Xai’Xais που αποφοίτησε πρόσφατα από το γυμνάσιο, λέει ότι το αγαπημένο του μέρος της κάθε μέρας «επιστρέφει σπίτι για να πει στην οικογένειά μου τι είδαμε». Το να γίνει φύλακας ήταν το παιδικό όνειρο του Ρόμπινσον αφού βγήκε στο σκάφος με έναν όταν ήταν μικρό αγόρι. Λέει ότι η καθοδήγηση που έλαβε από μεγαλύτερους κηδεμόνες -εκμάθηση παραδοσιακών πρακτικών όπως η παρασκευή φαρμάκων, η συγκομιδή τροφίμων και το ψάρεμα- έχει μεταμορφωθεί. «Βγάζει τον πραγματικό εαυτό μου», λέει ο Robinson.

Παρόλα αυτά, ο Ρόμπινσον παραδέχεται ότι υπάρχουν πολλά να λάβει κανείς, από το να ανακαλύψει πώς να χειριστεί το σκάφος και να πλοηγηθεί στα λαβυρινθιακά νερά μέχρι να κατακτήσει τις αρχές και τις μεθόδους της επιστήμης της διατήρησης.

Εκτός από την επιβολή και την προσέγγιση των επισκεπτών και την εκπαίδευση, οι κηδεμόνες είναι επιφορτισμένοι με μυριάδες πτυχές της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Κάθε μέρα μπορεί να παρακολουθούν αποικίες θαλάσσιων πτηνών για διεισδυτικά τρωκτικά, να περπατούν σε κολπίσκους για να μετρήσουν τον αναπαραγωγικό σολομό ή να παρακολουθούν την κίνηση της αρκούδας μέσω της συλλογής δειγμάτων γούνας. Αυτά τα συχνά τεράστια σύνολα δεδομένων βοηθούν τα Έθνη να παρακολουθούν την υγεία της επικράτειάς τους—και είναι επίσης απαραίτητα για τη δημιουργία νέων επαρχιακών και ομοσπονδιακών πολιτικών.

Τον Ιούλιο, Βρετανική Κολομβία απαγόρευσε το κυνήγι μαύρης αρκούδας σε περίπου 3.000 τετραγωνικά μίλια του τροπικού δάσους, αφού το DNA που συνέλεξαν οι φύλακες Kitasoo/Xai’Xais αποκάλυψε ότι οι αρκούδες πνεύματος ήταν ακόμη πιο σπάνιες από ό,τι αρχικά πίστευαν.

Αυτή η απόφαση ήρθε μόνο μήνες αφότου τόσο το Kitasoo/Xai’Xais όσο και το Nuxalk υπέγραψαν μια συμφωνία ορόσημο με τη Βρετανική Κολομβία δίνοντας στους φύλακες αυτών των Εθνών όλη την εξουσία ενός δασοφύλακα της BC Parks κατά τη διάρκεια ενός διετούς πιλοτικού προγράμματος. Ενώ οι κηδεμόνες θα εξακολουθούν να απασχολούνται από τα έθνη τους, θα μπορούν, για παράδειγμα, να περιπολούν σε επαρχιακά πάρκα και να εκδίδουν εισιτήρια σε παραβάτες. Στο παρελθόν, μπορούσαν μόνο να τραβήξουν φωτογραφίες των απατεώνων και να τις στείλουν στις επαρχιακές αρχές εκατοντάδες μίλια μακριά για περαιτέρω έρευνα.

Ο διευθυντής της Nuxalk Watchmen Tallio λέει ότι η συμφωνία τον έκανε να σκεφτεί τις πρώτες μέρες του ως κηδεμόνα, όταν αυτό που αποκαλεί «κατάλληλη εξουσία» ένιωθε άπιαστο. «Έτσι το πρόγραμμα με την BC Parks είναι πολύ μεγάλο», λέει.

Είναι μια τεράστια συμφωνία», συμφωνεί ο Neasloss. «Είναι η πρώτη φορά που οποιαδήποτε κυβέρνηση μοιράζεται την εξουσία με οποιοδήποτε Πρώτο Έθνος».

Ως μέρος του πιλοτικού προγράμματος, οι κηδεμόνες φέρουν τώρα ένα μπάλωμα BC Parks στη στολή τους καθώς ξεκινούσαν κάθε μέρα για να παρακολουθήσουν τα βουνά και τα φιόρδ που ονομάστηκαν για πρώτη φορά από τους προγόνους τους. Το έμπλαστρο, λέει ο Stjerneberg, «απλώς μας δίνει πολύ περισσότερη αξιοπιστία. Όλοι σηκώνουμε λίγο πιο ψηλά».

Leave a Reply